”Så här blir du grymt rik på aktier”
Debattören Elias Efvergren ger en genomgång av den omdiskuterade aktiemarknaden.
Ni har kanske sett några av de tusentals böcker, bloggar, youtubers etcetera som tipsar om hur man blir stenrik på aktier. Många av dem menar också att alla kan bli det.
Även om vi bortser från det fullständigt världsfrånvända i att ”alla” dels har pengar över till att köpa aktier och överskottstiden det krävs för att sätta sig in i vad som från utsidan framstår som ett förfinat roulettespel så är hela tanken ändå kortsluten.
Kan alla bli rika?
Men, bara för att det är kul så testar vi dessa universell-rikedom-gururnas hypotes. Frågan är alltså, kan alla bli rika på aktier?
Först: vad är en aktie egentligen? Det är en del av ett företag. Du som innehavare av aktier äger en del av detta företag. Redan här borde larmet gå för en potentiellt spräckt hypotes. För vad händer om alla helt plötsligt är ägare?
Innan vi svarar på den frågan kanske vi ska kolla lite på vad som faktiskt avgör aktiers värde och hur analytikerna ser på aktiemarknaden. Några av de sätt som insatta analytiker tittar på finansmarknaden är genom något som kallas Tobin’s Q, efter ekonomen James Tobin.
Hans indikator är marknadsvärdet på en aktie genom vad det skulle kosta att ersätta alla investerade tillgångar (fabrik, verktyg etc.). Så här ser utvecklingen ut för den indikatorn:
Sedan har vi mångmiljardären Warren Buffet. Han har också en indikator uppkallad efter sig. Buffet tar det totala värdet på alla offentligt tillgängliga aktier genom landets BNP. Detta för att få fram hur värdet på aktierna relaterar till vad som händer i den faktiska ekonomin.
Warren Buffet
Amerikanska och historiskt höga
Båda dess är från USA och på historiskt höga nivåer. Båda väsentligt högre än när dotcom-bubblan sprack år 2000. Men det här är ingen siande text. Ingen har ringt Christian Bale i The Big Short för att kolla när nedgången kommer.
Återigen till frågan: vad som skulle hända om alla var aktieägare? För att svara på det måste vi först veta vad som faktiskt får en aktie, eller alla aktier, att gå upp eller ner. Det korta svaret är lönsamhet.
Det något längre svaret är att över lag kan man säga att aktiemarknaden över tid relaterar till företags lönsamhet. Sedan kan det balla ur genom spekulation och olika typer av rusningar (Gamestop exempelvis).
Men generellt och över tid så är kopplingen mellan faktisk lönsamhet och aktiers värde väldigt stark.
Hur ökar företag sin lönsamhet?
Så lönsamhet, bra. Hur ökar då företag sin lönsamhet? Ett väl använt grepp för företag är att hålla sina kostnader nere. Hur gör de det? Jo, genom att minska löneandelen av sin verksamhet. Det är ju också något som skett de senaste decennierna.
ILO visar i sin senaste World Employment and Social Outlook på hur löneandelen fortsätter att skifta neråt till fördel för vinstandelen. En trend som hållit i sig ungefär ett halvt sekel.
Ett annat sätt att öka lönsamheten är att introducera ny teknologi (som konkurrenterna inte redan börjat använda). Det är också det som de så kallade Magnificent Seven har gemensamt. Apple, Google, Amazon, Tesla, Meta, Nvidia och Microsoft kämpar alla för att öka sin egen automatisering och att sälja produkter inom samma område.
Tech-jättar största vinnarna
Dessa företag har också fått sitt samlingsnamn just för att de är de sju företag som faktiskt ökat sin lönsamhet (och förväntade lönsamhet), till skillnad från nästan hela den resterande amerikanska börsen.
De sju techbolagen satsar på så kallad labour shredding technology, där de introducerar teknik som ersätter arbetare med olika typer av maskiner.
Aktiemarknaden är alltså ingen utjämnare, den har inte som effekt eller möjlighet att lyfta människor från ekonomiska svårigheter till välstånd.
Då kommer någon vän av systemet komma väsande: ”Men titta titta på den här hemlösa som nu är miljardär! Va? Va?! Det går visst!”.
I det har de rätt, det finns enskilda exempel. Men som helhet så är aktiemarknaden bara ännu ett sätt som kan skapa mer pengar för vissa, genom andra människors arbete.
Om alla blev rika på det skulle det upphäva lönearbete i Sverige (Lex ”du har ju hela helgen på dig”) och det i sin tur skulle nollställa alla företags aktievärde.
Aktiemarknaden inget ABF-mys
Det pratas gärna om ”folkaktie” och ”småsparare” som om aktiemarknaden är likvärdig med ett sorts ABF-mys. I verkligheten ska man komma ihåg att som del av ett lönearbetande kollektiv så handlar en eventuell aktieuppgång om att ägarna får ta del av ett företags framgång, inte de anställda (för då hade det inte funnits någon vinst att dela ut).
Till slut hamnar aktieägande lönearbetare i en situation som liknar råttan som jagar sin egen svans för att föda sig.
De ärliga titlarna på böckerna, klippen, bloggarna skulle vara ”Så blir en liten del stenrika på aktier, i stor utsträckning på bekostnad av andras lönearbete!”. Det blir, som med närapå alla tips för hur man blir rik, att det mynnar ut i budskapet: ”var rik från början.”
Med aktier blir vi lurade att tro att vi alla sitter i samma båt när det egentligen är vi som ror och några få i fören som tittar på utsikten.
Eller så går man till vår vän Warren Buffet som uttryckte det bättre: “There’s class warfare, all right, but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.”