Anställda på Northvolt kan snart stå utan lön – ekonomens kritik av USA-planen
Facket på Northvolt bör kräva svensk rekonstruktion av bolaget – eller begära det i konkurs. Utan statlig lönegaranti riskerar de anställda snart att stå utan lön, varnar näringslivsforskaren Magnus Henrekson.
Northvolts nuvarande ägare och långivare får räkna med att förlora alla pengar de satsat. För att det alls ska finnas någon batterifabrik i Skellefteå i framtiden måste en ny aktör gå in och bygga upp produktionen steg för steg, anser Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning.
Om inte europeiska intressenter som Scania och Volkswagen mäktar med att satsa uthålligt kan man tänka sig någon aktör från Japan eller Sydkorea. Knappast från Kina, även om där finns både vilja, kompetens och kapital.
– Hela idén med Northvolt var ju att vi ska skapa något som är oberoende av Kina, säger Magnus Henrekson till Arbetet.
Ingen lönegaranti
Han är kritisk till att rekonstruktion av det krisande företaget nu sker enligt amerikansk lag via förfarandet som kallas ”Chapter 11”. Bland annat för att de anställda i Sverige då inte omfattas av den statliga lönegarantin.
– Varför ska facket acceptera att det är amerikansk lagstiftning som styr en rekonstruktion som ska gälla i Skellefteå?
Lena Lundgren, facklig samordnare på IF Metall Norra Västerbotten, sa redan i oktober till Arbetet att IF Metall var berett att begära Northvolt i konkurs om inte de anställda får ut sina löner. Inför utbetalningen av novemberlönen upprepade hon fackets beslutsamhet. Men efter beskedet om amerikansk rekonstruktion betalades lönerna ut som de skulle i början av veckan.
Politisk press
Magnus Henrekson ifrågasätter om facket skulle våga göra verklighet av konkurshotet om det skulle bli aktuellt.
– Jag hoppas de står på sig och inte utsätts för politisk press. Men det är så mycket politisk prestige nedlagd i Northvolt och andra projekt kring grön omställning i Norrland. Alla initierades under Stefan Löfvens tid, och det finns många på den sidan som är djupt involverade. De kanske inte vill att facket stjälper projekten. Men facket bör se till sina medlemmars intressen.
Han menar att en konkurs eller svensk rekonstruktion av Northvolt kan bli nödvändig för att de anställda ska fortsätta få lön.
Svenska krav är högre
Northvolts grundare Peter Carlsson meddelade sin avgång som vd i samband med beskedet om amerikansk rekonstruktion förra veckan. I en intervju i SVT:s agenda på söndagen sa han ”det återstår att se” om Northvolt kommer att begära svensk rekonstruktion.
Vid en svensk bolagsrekonstruktion ställs högre krav än vid det amerikanska förfarandet på att bolaget i grunden är livskraftigt. Ekonomiska bedömare har ifrågasatt om Northvolt i dag lever upp till det.
Företagsrekonstruktion och Chapter 11
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem men som på sikt bedöms ha möjlighet att överleva.
Företaget eller fordringsägare kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktion utser den en rekonstruktör.
Lön till de anställda kan vid rekonstruktion betalas ut genom den statliga lönegarantin.
”Chapter 11” kallas motsvarande förfarande i USA och kan genomföras av större företag som har dotterbolag i USA.
Vid amerikansk rekonstruktion gäller inte den statliga lönegarantin för anställda i Sverige.