Genom att analysera data från verktyget Uttagsplaneraren på sajten minPension har forskare fått unika insikter om hur dagens äldre planerar sin pension

Sajten har kommit till genom ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Där kan man få koll på hur mycket pension man tjänat in under arbetslivet och få en överblick över allmän pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar. 

Olika pensioner

Den allmänna pensionen betalas ut av staten och betalas alltid ut livet ut.

De flesta får också en tjänstepension från jobbet. I de flesta fall kan man välja att antingen ta ut tjänstepensionen under hela livet, eller under några år – exempelvis under en 5, 10, 15 eller 20 års period. När man har valt hur man tar ut tjänstepensionen kan man inte ändra sig i efterhand.

Det går också att spara privat till pensionen i sin bank eller via försäkringsbolag. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare du väljer att gå i pension. 

”Oroväckande trend”

Verktyget Uttagsplaneraren lanserades på sajten minPension för fem år sedan för att underlätta för den som vill planera pensionen.

Forskarna har sett att det främst är människor med högre utbildning och högre inkomster som använder verktyget. Det talar för att det borde förändras och utvecklas så att det är användbart för alla, enligt Johannes Hagen, nationalekonom på Jönköping University, som författat rapporten. 

– Det upplevs som ganska komplicerat. Nu är det mycket fokus på att det ska finnas många funktioner, vilket riskerar att skrämma bort dem som tycker det är svårt. 

En annan slående insikt, enligt Johannes Hagen, är att endast 40 procent planerar att ta ut tjänstepensionen livet ut. Det är många både bland höginkomsttagare och låginkomsttagare som väljer att ta ut tjänstepensionen under en kortare period. 

Trots att människor har goda skäl att ta ut tjänstepensionen under en begränsad period, tycker han resultatet talar för en oroväckande trend. 

– Det är förståeligt att man vill ha mer inkomst under de tidiga åren som pensionär. Men tjänstepensionen är en viktig del av pensionen. Om man underskattat sin livslängd eller underskattat sina omkostnader kan det bli tajt rent ekonomiskt för många, vilket kan leda till försämrad livskvalitet, säger Johannes Hagen.

Demokratifråga

Det tycker han talar för att fler kan behöva få ett bättre underlag när de gör valet mellan att få ut tjänstepensionen genom ett temporärt uttag eller livet ut. 

Att kunna bilda sig en uppfattning om sin pension innan man fattar beslut ser han som en demokratifråga. 

– Annars är risken att man inte fattar några beslut alls och bara går på förvalen, vilket inte behöver vara fel i sig, men det är viktigt att verktyget ska vara tillgängligt för alla. MinPension har fem miljoner användare, så det är ju dit man söker sig. 

Han har även noterat att 65-årsnormen är på väg bort. Många vill ha en mer flexibel pensionsövergång genom att jobba deltid efter pensionen.

Runt 128 000 personer har sparat minst en plan i Uttagsplaneraren och den används mest av personer i 65-årsåldern, framkommer i rapporten. Nio av tio 66-åringar har vid något tillfälle loggat in på minPension och fyra av tio har använt Uttagsplaneraren. Forskarna har undersökt alla planer som sparats i tjänsten sedan lanseringen 2019 fram till och med april 2024. 

Så ser planerna ut:

  • Fyra av tio pensioner planeras att tas ut vid 65 års ålder – det gäller både allmän pension och tjänstepension. 
  • En nästan lika stor andel planeras att tas ut före 65 års ålder. 
  • De flesta planerar att ta ut sin tjänstepension samtidigt som de tar ut den allmänna pensionen. 
  • Endast fyra av tio tjänstepensioner planeras att betalas ut livet ut.
  • En av fem tjänstepensioner planeras att tas ut på 15 eller 20 år. 
  • Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio år. 
  • Generellt sett ökar den planerade uttagstiden med uttagsåldern.