Så får Therésè kortare arbetstid med full lön
90 procent jobb men 100 procent i lön. I hemtjänsten i Skövde har arbetstiden kortats: ”Vi mår bättre på jobbet, och vi mår bättre efter jobbet”, säger Therésè Olsson.
Mindre stress, mer återhämtning och lägre sjuktal. Therésè Olsson har endast märkt av fördelar sedan delar inom Skövde kommun gör försök med arbetstidsförkortning. Hon håller till på hemtjänstenheten i stadsdelen Ryd, som undersköterska och huvudskyddsombud för Kommunal.
– Alla är jättenöjda, både medarbetarna och chefen, säger Therésè Olsson, som tidigare har intervjuats av Kommunalarbetaren.
Mer helger och kvällar
Den förkortade arbetstiden har möjliggjorts genom statsbidrag sedan 2022. Det sker inom ramen av ett pilotprojekt som kommer att pågå till maj 2025. Att jobba mer helger och kvällar ger plustid som växlas in till kortare arbetstid. I stället för att jobba 37 timmar i veckan förvandlas veckoarbetstiden till i snitt 33–34 timmar.
– Vi mår bättre på jobbet, och vi mår bättre efter jobbet, säger Therésè Olsson.
Oftast kortas kvällspassen i starten med en eller två timmar, ibland avslutas också förmiddagspassen tidigare. Fritiden som möjliggörs av tillvägagångssättet är värdefull, berättar hon. Många beskriver att de får tid till att träna och umgås mer med familjen.
– I och med att vi jobbar helger och kvällar regelbundet ser många inte sin familj så ofta. På det här sättet hinner man träffa dem lite mer.
Hoppas på större skala
Therésè Olsson hoppas på att arbetstidsförkortningen kommer införas i stor skala inom kommunen, alltså att det blir verklighet på samtliga hemtjänstenheter och alla vård- och omsorgsboenden.
På lång sikt hoppas hon på en generell arbetstidsförkortning inom vård och omsorg. Det behövs, menar Therésè Olsson. Det är en pressad arbetssituation.
– Vi är inte bara undersköterskor när vi jobbar. Vi är egentligen allt mellan himmel och jord: kuratorer, bankmän.
Det handlar om att mäkta med ett helt arbetsliv, menar Therésè Olsson.
– I och med att pensionsåldern höjs behöver vi vara friska och orka längre.
Några resultat från kommunens delrapport
- Sjukfrånvaron har minskat. Framför allt har den långa sjukfrånvaron minskat.
- Arbetstrivseln har ökat.
- Personalomsättningen har minskat.
- Deltagande enheter har inte en högre kostnad per arbetad timme än andra enheter.
Källa: Delrapport 3: Projekt kvotering av arbetstid/Skövde Kommun