Christer, 72, skadade sig för livet på jobbet – får 5 500 mindre i pension än kollegorna
Elektrikern Christer Gustafsson i Kungsör föll tre meter från en stege och slog huvudet i betonggolvet.
32 år senare lider han fortfarande av sviterna efter olyckan.
Christer Gustafsson älskade jobbet som elektriker på Nea i Köping. Ingen dag var den andra lik. Han trivdes med att sköta sig själv och åka ut på olika uppdrag, skriver Tidningen Elektrikern.
En lång period var han på värmeverket i Köping. Men så en dag 1992 skulle allt förändras.
Christer Gustafsson, som då var 40 år, skickades ut på ett jobb på en bilfirma i Köping. Han klättrade upp på en stege för att dra ut en kabel till en pump utanför. Då vreds stegen på ett sätt som gjorde att han föll av den.
Han föll tre meter och landade med huvudet rakt i det hårda betonggolvet. Höger ansiktshalva skadades svårt, käkbenet gick av och han fick en kraftig hjärnskakning.
– Jag var medvetslös i ett dygn. När jag vaknade upp låg jag på Köpings lasarett, säger Christer Gustafsson.
Fick stroke
Huvudet röntgades med magnetröntgen. Sedan skickades han vidare till Västerås. Läkarna var rädda att han skulle drabbas av dubbelseende och där fanns den medicinska expertisen för det.
Christer Gustafsson fick aldrig dubbelseende. Däremot drabbades han av minnesförlust.
– Hemma kunde jag gå ut och vattna blommorna. Sedan gick jag direkt in till frun igen och sa ”jag går ut och vattnar blommorna” varpå hon utbrast; ”men det har du ju nyss gjort”.
Christer Gustafsson åkte då till biblioteket och lånade böcker om hjärngympa. Han började med mindmapping för att träna minnet.
På hjärnskadeenheten i Västerås fick han mer hjälp med minnesträningen. Det fungerade.
Jobbade snart heltid igen
Efter ett år var han tillbaka på jobbet igen. Snart jobbade han heltid igen. Det gjorde han fram till 2007, då han fick en stroke på grund av sin hjärnskada.
Christer Gustafsson blev sjukskriven igen och fick tillbaka hjärntröttheten och minnesförlusten.
När han kom tillbaka till jobbet orkade han bara jobba fem timmar per dag med fortsatt sjukpenning. När den tog slut beviljades han livränta på 25 procent.
– Arbetsgivaren var alltid stöttande och hjälpte mig att anpassa arbetet och arbetstiden.
”Känner mig straffad”
Under de nästkommande åren fick Christer Gustafsson runt 120 000 kronor om året i livränta.
Han hade det därför skapligt ekonomiskt, i alla fall fram till pensionen när han fyllde 65.
– Då fick jag inte livränta längre. Jag fick ju inte full pension heller på grund av mina sjukskrivningar. Jag känner mig straffad för att jag råkade ut för en olycka på jobbet. Varför ska livräntan sluta betalas ut efter pensionen? frågar han sig.
Christer Gustafsson arbetade fram till 67 års ålder, fem timmar per dag. Därefter jobbade han åt Veterankraft en tid för att dryga ut inkomsten som pensionär.
Hans pension är på 19 000 kronor i månaden. Efter skatt får han bara ut 14 000 kronor.
Startade egen firma
För några år sedan startade han en egen firma där han erbjöd trädgårdstjänster till mestadels pensionärer.
Men efter både pandemi och dåliga ekonomiska tider i samhället går den verksamheten inte längre runt.
– Min pension är dessutom cirka 5 500 kronor lägre före skatt jämfört med mina jämnåriga arbetskamraters. De som inte varit långtidssjukskrivna eller haft livränta. Men det finns så klart dem som har det värre än jag. Jag har ju dessutom min frus inkomst att räkna med, säger Christer Gustafsson, som nu hunnit fylla 72 år, och tillägger:
– Jag tror att om jag hade fått sjukersättning istället för livränta så hade det kunnat inneburit en bättre ekonomi för mig.
Elektrikerförbundet: ”Olyckligt”
Michael Benthin, centralt ansvarig ombudsman för försäkrings- och pensionsfrågor på Elektrikerförbundet, tycker att det är olyckligt att Christer Gustafsson fått så mycket lägre pension är kollegerna.
– Det är olyckligt, men det är så systemet fungerar. Livränta är ju kopplad till arbetet, för inkomsten du går miste av på grund av din arbetsskada, säger han.
Artikeln är tidigare publicerad i Tidningen Elektrikern som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.
Livränta
Om du går miste om inkomst på grund av en arbetsskada kan du få livränta från Försäkringskassan.
Vanligast är att du får livränta utbetald fram till och med månaden innan du fyller 66 år i stället för som det var innan 2021, 65 år. Den 1 januari 2021 höjdes åldersgränserna i pensionssystemet.
För att du ska få livränta krävs det ett läkarintyg eller ett medicinskt underlag på att din skada kommer att påverka din förmåga att jobba i minst ett år framåt.
Man kan även i vissa fall få så kallad förlängd livränta.
Källa: Försäkringskassan
Förlängd livränta
Det finns en ersättning som heter ”Förlängd livränta”. Den är kopplad till AFA Försäkring, men har ett missvisande namn, enligt Per Winberg, utbildningsledare för försäkringsinformation på AFA Försäkring.
”Förlängd livränta låter som att man skulle kunna fortsätta få inkomstbortfallet från oss även efter pensionen. Men det handlar det inte om. Förlängd livränta är en slags tidig variant på premie- eller avgiftsbefrielseförsäkringen, alltså en pensionsavsättning på tjänstepensionen”.
Bara en mycket liten grupp är berättigad till den. Bara arbetstagare som gick på STP, det särskilda tilläggspensionsavtalet, är födda inom ett visst årsintervall och var sjuka/arbetsskadade före Avtalspension SAF-LO trädde i kraft 1996.
Källa: AFA Försäkring