”Svik oss inte LO – vi kräver 15 procent i lönekrav”
När livet för arbetare är tufft måste LO vara tuffare, skriver Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst.
Varje morgon går Sveriges arbetare upp för att möta morgonens mörker och ta sig till jobbet. Många av oss har en lång resa innan vi är framme. Är man i god tid hinner man ta en kopp kaffe innan det uppjagade arbetstempot suger tag i en.
Vi som arbetar inom bygg reser sig segdraget upp från stolen i boden och tar en sista suck innan en dammig hjälm åker på. För många är detta början på ett långt arbetsliv och för vissa är det ännu en dag i ett långt yrkesliv.
Hoppas komma hem helskinnad
Stegen är tunga, vissa haltar och hoppas på en operationstid med hopp om att få en drägligare vardag.
Väl ute på ställningen sviks man antingen av vädret eller den så kallade ”inteckningen av ställningen”, och om inte kroppen orkar så gör inte snart inte psyket det heller. Man känner regnet piska i ansiktet och när regnet smyger innanför jackan så blir man påmind om att man lever.
Bruk börjar blandas och en armé av skottkärror körs fram. Under tiden kommer några uppmuntrande ord från arbetskamrater, som lite lätt mynnar ut i ett flin för att hålla moralen uppe. 6 kvadratmeter per gubbe är det som gäller, och det är minimum för att ackordet ska gå ihop.
Bort från storbyggena klättrar en byggnadsarbetare och likväl som många andra även familjefar upp på ett tak, för att fräsa ur fogarna på en skorsten och sedan foga om. Om man kan stänga av all jäkt och stress samtidigt som man försöker göra ett noggrant arbete, så kommer man förhoppningsvis hem helskinnad till sin familj från ännu en hård arbetsdag.
222 kronor i timmen för kropp och själ
222 kronor i timmen är priset på både kropp och själ, när man tar sig an att lösa samhällets uppgifter som byggnadsarbetare.
När lönespecifikationen redovisas den tjugofemte varje månad, så äts ett väl utfört arbete upp av höjda boendekostnader, matkostnader, eller elpriser. Ett gott liv som arbetare kräver ekonomiskt utrymme, där Sveriges arbetare får ut mervärdet som vi skapat i företagen.
Att klassklyftorna i det här landet ökat beror mycket på synen på vårt arbete och viljan att hämta ut den lön vi har rätt till. För vår plikt känner vi varje gång klockan ringer, när vi ger oss av mot arbetet.
Tre procent klarar sig till pension
Plikten blir vi alltid varse om när vi behöver ta av sparpengarna för att ekonomin inom familjen ska gå ihop. Plikten är i vårt medvetande varje dag och om inte så känns det i alla fall i kroppen!
Endast 3 procent av Sveriges byggnadsarbetare klarar sig fram till pensionen. Då kan man åtminstone få en god lön att leva av.
Det vi i Unga Byggare vill lyfta fram är hur svagt LO tagit krafttag för förändring. Man höjer rösten om att Sveriges arbetare måste ta ansvar, att Sveriges arbetare inte kan kräva för mycket i en förhandling mot Svenskt Näringsliv.
Ett brutalt svek
Man tar ton för att en 3-procentig löneökningstakt skulle vara bra för Sveriges arbetare. Detta visar hur ”märket” spelat ut sin roll och att industriavtalet borde skrynklas ihop för att hamna i papperskorgen.
Det behövs därför bildas en ny lönemodell som ger Sveriges arbetare det lönelyft som vi länge väntat på. Arbetare inom låglöneyrken behöver kompenseras kraftigt för att möta övriga branschers lönenivåer, och de branscher där löneutrymmet är stort behöver man plocka ut en större del av mervärdet.
Det är därför dags att man som huvudorgan inom fackföreningsrörelsen blir påmind om att allt annat är ett brutalt svek. Mot alla arbetare som vill få ut sin rätt i pengar och få chansen till en god tillvaro med andrum från bristningsgränsen.
Om man nu kan sätta ett pris på hederligt arbete som byggnadsarbetare, så är det mycket mycket mer än 222 kronor i timmen. Arbetarrörelsen har inte råd att hålla igen på Sveriges arbetare, för då håller vi igen på framtiden.
Arbetare vänder facket ryggen
Unga Byggare anser att vi måste ha löneökningar som tar igen tidigare reallönesänkningar och inflation, därför är ett lönekrav på 15 procent rimligt speciellt när inflationen varit vinstdrivande, och medvetet drivits på av företagen.
För om inte så vänder snart Sveriges arbetare fackföreningsrörelsen ryggen, om de inte redan gjort det.
Men tron på gemenskap och vilja finns, och vi i Unga Byggare förespråkar alltid det i vårt fackliga arbete. Och när man har örat nära marken så blir man snart varse om att låga löneökningar är impopulära
Därför vill vi se ett lönekrav på 15 procent. För med LO:s förslag på 3 procent så sviker man arbetarklassen till 100.