Våldet i skolan ökar dramatiskt – elevassistenten Fredrik: ”Blev slagen senast i dag”
Våld och hot i skolan ser ut att öka dramatiskt. Värst utsatta är elevassistenter i grundskolan. ”Varje dag blir någon slagen”, berättar elevassistenten Fredrik Thell.
Anmälningar om hot och våld i skolan har ökat med 150 procent på tio år, enligt Arbetsmiljöverket. Den våldsrelaterade sjukfrånvaron för skolpersonal har samtidigt ökat 22 procent. Fredrik Thell, elevassistent och skyddsombud på Flatåsskolan i Göteborg, bekräftar att något har hänt de senaste åren.
”Ett hårt slag i magen”
– Vi har blivit bättre på att anmäla. Men vägen till våld har också blivit kortare för många elever, och det går längre ner i åldrarna. Redan i trean kan flera vuxna behöva jobba med en elev som slåss och kastar saker.
Hur ofta har du själv utsatts för våld?
– Många gånger, senast i dag. En elev gav sig på två mindre barn. När jag gick emellan fick jag ett hårt slag i magen och tusen skällsord.
”Inga saxar får ligga framme”
Grova hot har enligt Fredrik Thell blivit mycket vanligare.
– Sa någon ”jag ska döda dig” för 20 år sedan blev det avstängning och samtal med föräldrarna. En vanlig dag på skolgården i dag ska det både dödas och knullas mammor och hängas barn. Ska vi tolerera tio dödshot och dra gränsen vid det elfte?
Att ständigt befinna sig i en miljö med hot och våld tär på krafterna, betonar Fredrik Thell.
– I två perioder har jag varit utmattningssjuk. Anspänningen är hög hela tiden och ibland tvingas vi ha ett säkerhetstänk som i kriminalvården: Inga saxar får ligga framme och inga pennor bli för vassa. Det ger en stress där man till slut går sönder som människa.
Unga som jobbar ensamma
Arbetsmiljöverket pekar på att elevassistenter ofta saknar utbildning för att arbeta med utmanande situationer. Fredrik Thell har 24 år i yrket och jobbar tillsammans med erfarna kollegor med elever i en särskild undervisningsgrupp. Men många som anställs i yrket är ungdomar som kommer direkt från gymnasiet.
– De får ofta jobba ensamma med en elev i klassrummet. Det är ett jätteproblem.
Fredrik Thell efterlyser bättre metoder för att hantera våldsamma situationer, och bättre uppföljning när någon drabbas.
”Vi behöver bättre verktyg”
– Vårt arbete är inriktat på lågaffektivt bemötande och att förhindra våld. Men vi behöver bättre verktyg för att möta våldet när det ändå uppstår. Och stöd och professionell handledning efteråt för den som blivit utsatt.
Han välkomnar Arbetsmiljöverkets rekommendation att kräva bättre utbildning i arbetsmiljö för skolchefer och rektorer.
– Bra! Arbetsmiljön är lika viktig som det pedagogiska för en rektor. Det hävdar vi alltid vid tillsättningar.
Hot och våld i skolan ökar dramatiskt
Antalet anmälningar om hot och våld i skolan ökade med 150 procent mellan 2013 och 2023, visar en rapport från Arbetsmiljöverket.
Samtidigt har antalet våldsrelaterade olyckor med sjukfrånvaro hos skolpersonal ökat med 20 procent. I övriga samhället har det minskat.
Analysen visar att hot och våld oftast uppstår i skolans vardag. Främst handlar det om att elever agerat i affekt mot skolans personal.
Särskilt riskfyllt är arbetet med elever med behov av särskilt stöd. Lärarassistenter i grundskolan är den värst utsatta yrkesgruppen. Här ingår även elevassistenter och elevstödjare.
Arbetsmiljöverket föreslår regeringen att både skolchefer och rektorer ska få bättre utbildning om arbetsmiljö. Verket vill också att en särskild satsning görs på elevhälsan.