Ska Northvolt gå i konkurs? Det har många spekulerat om den senaste tiden, efter batteriföretagets kris. 

Northvolts skuldtyngda dotterbolag försattes nyligen i konkurs och bolaget har försökt få in ytterligare finansiering. I dag, måndag, var också sista dagen som bolaget behövde betala sin skatteskuld på 287 miljoner kronor, något som nu har skett, enligt Dagens Industri.

Om inte företaget betalar ut löner till sina anställda kan facket IF Metall också begära företaget i konkurs.

Flera olyckor utreds

Samtidigt utreds flera olyckor, varav vissa med dödlig utgång, som skett på arbetsplatsen eller där medarbetare oförklarligt avlidit utanför arbetet. När det gäller de olyckor där anställda mist livet utanför arbetstid väntar polisen nu på ett rättsmedicinskt utlåtande och de fallen har ännu inte hamnat på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömåls, Remas, bord. 

Men vad händer med hanteringen av olyckorna om bolaget går i konkurs? 

Om ett företag gått i konkurs kan man inte utfärda en företagsbot, konstaterar kammarchef Kristina Falk Strand, alltså högsta chef på Rema.

– Då finns inget företag att vända företagsboten emot. Men fortfarande kan man utreda om det finns någon person som man kan ställa till svars för det som hänt, säger hon. 

”Strikt syn”

Vid dödsolyckor utreds om det finns ett personligt ansvar för det som skett. Det ansvaret finns kvar för exempelvis en chef även om företaget försvinner. Men om man kommit fram till att det inte går att bevisa eller hitta ett sådant ansvar så läggs utredningen ner, om bolaget går i konkurs. 

Kan det inte vara viktigt ur de anhörigas perspektiv att ändå få veta vad åklagaren hade landat i? 

– Jag förstår att anhöriga kan tycka så men det är inte därför vi väcker åtal eller fattar våra beslut. Vi har den här strikta synen på brottsdelen av olyckan. Sedan är ju vi också tänkande och kännande människor som förstår att det kan vara läkande, men det är inte det som vi i första hand har för ögonen, säger Kristina Falk Strand.

Håller inte extra koll

Åklagaren Christer Jarlås på Rema utreder bland annat dödsolyckan på Northvolt i november 2023 i Skellefteå, där en man i 25-årsåldern avled efter en explosion. Han säger att ha inte håller extra koll på Northvolts ekonomiska utveckling, även om en konkurs kan påverka vad han som åklagare kan göra. Han har runt 60 utredningar som han jobbar med just nu. 

– Men att det inträffar konkurs händer ibland, säger han.

Åse Schoultz, även hon åklagare på Rema, utreder en annan dödsolycka som skedde på Northvolt i december i fjol. En byggnadsarbetare miste livet när ett väderskydd skulle monteras och hans kollega skadades allvarligt.

Mannen som avled var anställd av NCC. Men generellt gäller att det inte bara är arbetsgivaren som kan ställas till svars utan även bolaget som har själva arbetsplatsen, beroende på vem åklagaren ser som huvudansvarig för arbetsmiljön.