Regeringen ska tydligen kartlägga ”invandrares värderingar”.

Jaha, då har Mats Persson, den odågan till integrationsminister, gjort ett obegripligt utspel igen, hinner jag tänka. Det börjar nämligen bli en hel artikelserie för mig det här. Han är ministern som snart gjort sig förtjänt av en egen flik på denna kultursida. 

Nu ska han alltså återkommande utreda ”invandrares värderingar” med start nästa år. 

”I Sverige är vi stolta över kvinnors rättigheter. Eller synen på homosexuella. Det har varit en kamp, men nu ser vi tendenser till krafter som vill motarbeta den”, säger ministern. Han bekymrar sig för bristande liberala värderingar.

Budget på två miljoner till kartläggningen som integrationsministern bestämt hävdar inte är en åsiktsregistrering är redan avsatt under det udda namnet ”bättre uppföljning av integrationen”.

Wokeutredde lärosäten

Det hela påminner i viss mån om Mats Perssons febrila försök som direkt undermålig utbildningsminister att bevisa att våra lärosäten infekterats av en tystande cancelkultur från wokevänstern. Den undersökningen visade att det var fler på lärosätena som kände sig tystade av Mats Perssons eget regeringsunderlag än av PK.

Persson tyckte att även det var ett tecken på wokevänsterns dominans på universiteten – han är fortfarande orolig. Så är det när man drivs av en ideologisk eld.

Man vill nu att det ska vara tydligt ”vilka värderingar som gäller” i Sverige. Han vill få klarhet i om invandrarna förstått det när det kommer till, till exempel, jämställdhet och ”attityder till kultur” – vad nu det betyder.

Jag trodde vi redan gjorde den här sortens undersökningar, för hela landet – inte bara invandrare.

Integrationsministern vet inte själv hur det hela ska gå till. Men det viktiga är att ”staten och samhället på alla nivåer är väldigt tydliga”.

Hot mot HBTQ-personer

Som exempel på värderingar som ska utredas lyfter Persson följande fråga: ”Kan man ha ett Pridetåg i våra förorter i dag? Accepteras det?”

Det är en intressant frågeställning som dök upp vid ett antal tillfällen då representanter för Perssons eget regeringsunderlag förföljde, spred rykten om, hotade och trakasserade de dragqueens som läser sagor på bibliotek. Jag fick den säkert hundra gånger.

Föreställningen var att muslimerna i orten omöjligt skulle acceptera sagostunder med dragqueens utan att dra kroksabeln.

Jag gjorde då en snabbkoll och noterade att man i Husby uppmärksammat pride på biblioteket, genom att boka just sagogruppen  ”Bland drakar och dragqueens” utan att något alls hände. Gruppen hade bokats in till ett flertal förortsbibliotek utan konsekvenser.

Det var först i Skåne och Småland man stötte på patrull – från en galen häxa av nazister, konspirationsteoretiker och, inte minst, Sverigedemokrater. Ivrigt påhejade av riksdagsdåren Björn Söder.

Pridefiranden förekommer för övrigt redan i våra förorter, i Järva så sent som i somras – detta borde ändå Mats Persson känna till. Han är, trots allt, integrationsminister.

Polisanmält över hundra hot

”Bland drakar och dragqueens” producent och initiativtagare, Petter Wallenberg, meddelade förra månaden att han behövt polisanmäla 106 personer för hundratals hatbrott och hot om grovt våld. Fem av dem är Sverigedemokratiska politiker.

En av de anmälda som gick ut offentligt med att han blivit anmäld var Sverigedemokraternas kommunalråd från Lilla Edet, Frej Dristig. Han har inte slutat med sina angrepp.

Det här är alltså en pågående process.

I ett anförande i riksdagen var Wallenberg tydlig. Hoten mot dem kommer från den högerextrema och sverigedemokratiska myllan. Det är också därifrån attackerna mot svenska Pride kommit.

Mats Persson borde gräva där han står

Jag säger inte med detta att alla människor i förorternas värderingar är toppen. Det finns mycket socialt arbete som behöver göras och löpande forskning pågår redan i dessa frågor.

Vad jag säger är att Mats Persson nog borde börja med att gräva där han står om han nu bestämt vill hitta osunda värderingar i Sverige – som också är direkt skadliga för integrationen.

Vi har sett hat och hets mot hbtq-personer. Stora politiska desinformationskampanjer med anonyma trollkonton. Umgänge med ledare för kriminella gäng på partiledares födelsedagskalas och glitterfester. Oförblommerade lögner. Allt detta bara det senaste året – från regeringsunderlaget.

Och allt godkänns av en livrädd bakbunden statsminister som förskräckt utbrister att det som sker är förkastligt men att han absolut inte kommer göra något åt det innan han smiter sin kos.

Inte liberala längre

Men också av en Johan Pehrson som flämtade mumlar mumlar något uppbragt för att sedan skita i vilket och en Ebba Busch som faktiskt mest verkar gilla exakt allt som pågår på just den här glitterfesten i hat.

Om det är någras värderingar som skulle behöva undersökas årligen så är det Tidöpartiernas – för inte fan är de liberala längre.

I det är åtminstone staten supertydlig. I övrigt är det, minst sagt, mixade signaler.

Men så är just Mats Persson också det perfekta skyltfönstret för vår bedrövliga regering.