IF Metall i Norra Västerbotten har bråda dagar i och batteriföretaget Northvolts djupa kris.

På tisdagen försattes Northvolts dotterbolag för expansionen i Skellefteå i konkurs, med skulder på runt två miljarder kronor.

Och på måndag nästa vecka måste Northvolt betala 287 miljoner till Skatteverket, annars hotar konkurs för moderbolaget.

Lena Lundgren, lokal samordnare på IF Metall Norra Västerbotten

Ombudsmän från IF Metall Norra Västerbotten stöttar de förtroendevalda och medlemmar på Northvolt.

De förhandlar om omstruktureringen och svarar på frågor från oroliga efter varslet om uppsägning av 1 000 anställda i Skellefteå.

Lön i oktober

– Många vill veta hur det går med just deras jobb. Det kan vi inte svara på, men vi gör allt för att tillvarata våra medlemmars intressen, säger Lena Lundgren, lokal samordnare på IF Metall Norra Västerbotten.

Hur bedömer du förutsättningarna för att de anställda ska få ut sin lön i oktober?

– Det är vårt jobb att säkerställa att de får det, något annat skulle vi aldrig acceptera.

Otroligt allvarligt

Om inte löner kan betalas ut måste facket överväga konsekvenser, förklarar Lena Lundgren. Ytterst kan IF Metall begära Northvolt i konkurs.

– Jag vill inte spekulera, men vi ser otroligt allvarligt på om inte löner betalas ut, Så ja, det finns en sannolikhet att det skulle kunna ske. Men i så fall måste vi ha en dialog med Northvolt om vad det beror på.

Vad gör staten?

Lena Lundgren efterlyser ett större engagemang från staten för att säkra Northvolts överlevnad.

– De säger ”vi ger vårt fulla stöd”, men det är oklart vad de faktiskt gör. De borde fundera på vad de vill med Sveriges och Europas satsning på grön energi. Vill vi ha den här typen av industrier måste vi kunna konkurrera med andra länder som ger betydligt mer stöd.