Tusentals anställda i Stockholms äldreomsorg får arbetsskor
Efter år av fackliga påstötningar ska Stockholm stad införa ett bidrag för arbetsskor inom äldreomsorgen. Från och med nästa år får varje anställd 700 kronor i skobidrag. ”Äntligen. Vi har lyft det här i många många år” säger skyddsombudet Shilan Abdulmuhsin.
I fredags gick Stockholms stads äldreborggaråd Torun Boucher (V) ut i tidningen Kommunalarbetaren med nyheten att 20 miljoner av stadsbudgeten för 2025 läggs på arbetsskor till anställda inom äldreomsorgen.
Börjar gälla preliminärt vid årskiftet
Inom kommunalt driven verksamhet berörs åtminstone 6000 anställda. Även långtidsvikarier får rätt till bidraget.
– Detta en del av budgeten för nästa år och kommer klubbas i detalj när arbetsskor behandlas som ett ärende på stadens äldrenämnd, preliminärt runt årsskiftet, skriver Torun Boucher i ett mejl till Arbetet.
Exakt hur de anställda ska få ta del av bidraget är ännu inte klart. Inte heller hur man planerar att nå personalen inom privat äldreomsorg, som också är tänkt att få ta del av bidraget. Där handlar det om ytterligare flera tusen anställda, menar Torun Boucher.
– Att pengarna går rätt är en jätteviktig fråga. Hur det går till kommer specificeras i det ärende som behandlas på äldrenämnden.
”Har lyft i många många år”
Shilan Abdulmuhsin är regionalt skyddsombud för Kommunal i Stockholm. Tidigare arbetade hon i många år på Serafens vård- och omsorgsboende.
”Äntligen” är hennes spontana reaktion på nyheten.
– Det här har vi lyft på vartenda APT i många många år. Både medlemmar på arbetsplatserna och facket på en högre nivå har kämpat för det här. Vi har aldrig fått något ordentligt svar utan har bara mötts av tystnad, säger hon till Arbetet och fortsätter:
– Arbetsskor är den absolut viktigaste frågan när man jobbar i äldreomsorgen. Vi går så långt varje dag. Det här är såklart väldigt roligt. Alla kommer att bli glada.
7 procent inom hemtjänsten hade arbetsskor
Frågan om arbetsskor har länge varit prioriterad av Kommunal. I många manligt dominerade branschen är skyddsskor en självklarhet, medan det inom kommunal omsorg tidigare inte alls varit det.
Ett exempel på det är en undersökning från Kommunalarbetaren som 2021 frågade Sveriges tio största kommuner om de anställda hade rätt till fria arbetsskor. Enligt den hade bara 7 procent av hemtjänstpersonalen tillgång till fria arbetsskor. Samma siffra för anställda på äldreboenden var 10 procent.
Sedan dess har kommuner som Solna, Sundbyberg, Karlstad och Ragunda har infört olika typer av skobidrag.