”Två till dödsfall i energibranschen – politiker och företag måste göra mer”
Dags för nollvision kring dödsolyckor i energibranschen, skriver Gabriella Lavecchia och Robert Lönnqvist från Seko.
Energibranschen är ryggraden för att vårt samhälle ska fungera. Varje dag går Sekos medlemmar inom energibranschen till jobbet för att säkerställa att kraftverk, kablar och ledningar fungerar så att hushåll och företag får den energi som de behöver till sin verksamhet.
Seko har under många år lyft den utsatta och ibland livsfarliga arbetsmiljön inom energibranschen men få förbättringar har skett. Fortfarande sker det flera dödolyckor om året. Bara under de senaste veckorna har två personer mist sina liv.
Vi menar att politiker och företag inte har gjort tillräckligt för att göra branschen säkrare.
Ökade arbetsmiljörisker
Orsakerna till den riskfyllda arbetsmiljön inom energibranschen är många. Ett exempel är den avreglerande elmarknaden där det förekommer ständiga upphandlingarna av drift och underhåll, och långa kedjor med underentreprenörer.
Detta leder till sämre insyn och därmed ökade arbetsmiljörisker.
Upphandlingar av drift och underhåll leder inte till bara en otrygg arbetsmiljö för arbetstagarna utan också till att viktig kompetens försvinner. När kostnader ska pressas av de som vinner anbudet görs detta ofta genom en minskning av personalstyrkan eller försämrade anställningsvillkor.
Sämre villkor riskerar leda till att personal med kompetens och erfarenhet försvinner samtidigt ökar stressen och övertidstimmarna bland de som är kvar.
När de ekonomiska intressena i en marknad väger tyngre än liv och hälsa, anser vi att politikerna måste agera.
Ensamarbete och stress
Där till förekommer ensamarbete i riskfyllda miljöer. I en medlemsundersökning som Seko tog fram 2021 uppgav 72 procent av de svarande att det förekommer riskfyllt ensamarbete i deras arbetsvardag och 38 procent svarade att ensamarbetet har ökat de senaste åren.
Inget tyder på att det har skett någon förbättring sedan dess.
Riskfyllt ensamarbete i kombination med stress är olämpligt på hela arbetsmarknaden. Men inom en sektor där minsta fel kan få förödande konsekvenser, är det helt oacceptabelt.
Detta är en ohållbar modell om man värnar om arbetares liv och hälsa.
Tidspressen inom energibranschen är ofta hård med krav på snabb inställelse vid elavbrott, ofta under hot om ekonomiska påföljder. Detta skapar en omöjlig balansgång mellan effektivitet och säkerhet för de som ska utföra arbetet.
Nollvision för dödsolyckor
Det är dags för förändring. Ingen ska behöva dö på sitt jobb. Om säkerheten inte tas på allvar är det de anställda som får betala det högsta priset – i värsta fall med sitt liv som insats.
Vi menar att det behöver skapas en nollvision för dödsolyckor inom energibranschen. Målet måste vara noll dödsolyckor och noll allvarliga tillbud. Detta är fullt möjligt om arbetsgivare och myndigheter tar sitt ansvar.
Ett konkret steg mot detta är att införa tydliga säkerhetskrav i alla upphandlingar som följs upp och kontrolleras samt att säkerställa att alla företag, stora som små, har ett fullt ansvar för sina anställdas säkerhet och arbetsmiljö.
Kräver politisk vilja
Därtill behövs ett huvudentreprenörsansvar som säkerställer att huvudentreprenören blir skyldig att se till att alla underentreprenörer följer gällande lagar och regler.
Seko har tidigare drivit kampanjen ”Ingen ska dö på jobbet” för att belysa riskerna inom energibranschen. Vi tror att det är möjligt att få bort dödsolyckor från energibranschen men detta kommer kräva att hela branschen, inklusive entreprenadbolag och myndigheter, samlas kring samma mål och prioriterar säkerheten framför kortsiktiga vinster.
Det krävs också en politisk vilja att ge branschen de förutsättningar som behövs för att skapa säkra arbetsmiljöer. Våra medlemmar kan inte vänta längre. Det måste till en förändring nu för att säkerställa att de som arbetar för att hålla vårt samhälle igång kan göra det utan att riskera sina liv.