För att få driva LSS-boenden eller daglig verksamhet krävs en godkänd föreståndare. Tillståndet delas ut efter att Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, prövat den sökandes personliga lämplighet och kontrollerat att denne har en relevant utbildning.

Det finns inga formella krav på vilken sorts utbildning – men i praktiken innebär det oftast genomförd socionomutbildning.

Ingen visste vem chefen var

I Vallentuna kommun uppmärksammas nu frågan kopplat till en gruppbostad som genom upphandling drivs av det privata omsorgsbolaget Frösunda. Föreståndaren är tänkt att vara på plats och tillgänglig för både personal och boende.

Men när kommunens inspektörer besökte boendet så hade personalen ingen aning om vem chefen var, detta trots att vissa anställda arbetat heltid på boendet i sex år. I stället har en verksamhetschef utan korrekt utbildning varit ansvarig för boendet menar kommunen.

– Det här är ett namn som förekommer på flera tillståndsbevis. På verksamheten i Blommelund är hon i alla fall i praktiken inte närvarande. Vi vill uppmärksamma IVO på att de behöver granska det här, säger Sanna Tinglöf, LSS-strateg på Vallentuna kommun till Arbetet.

Kommunen: Chef har agerat ”målvakt”

Enligt socialförvaltningen är upplägget sanktionerat – och hänvisar till ett dokument som beskriver ansvarsfördelningen inom Frösundas LSS-verksamhet.

Detta är ett sätt att runda IVO:s krav och tillsätta ”målvakter” som uppnår kraven formellt, men som i själva verket inte är insatta i verksamheten eller ens är kända för de anställda på plats.

– Det är vår bedömning att det är ett sätt att kringgå IVO:s tillståndsprövning. Föreståndaren ska vara på plats. När man har ett dokument som pekar på en helt annan ansvarsfördelning så anser vi att IVO i större omfattning bör granska deras upplägg, säger Sanna Tinglöf.

Frösunda: Vår modell är en förstärkning

Enligt Frösunda är det inget konstigt att en föreståndare bär flera tillstånd. Att dra slutsatsen att chefen är en målvakt på grund intern ansvarsfördelning är också fel, menar Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Frösunda.

Tvärtom stärker det kvalitén, anser han.

– Vår modell med en verksamhetschef som arbetar nära en föreståndare är en förstärkning av ledarskapet och bidrar till att säkerställa kvaliteten i den dagliga driften i de verksamheter vi bedömer behöver ett förstärkt ledarskap. Vi har så att säga adderat verksamhetschefer som stöttar i det dagliga arbetet, skriver han i ett mejl och fortsätter:

– Påståendet att föreståndaren skulle fungera som en ”målvakt” stämmer därför inte alls. Våra föreståndare är kompetenta, har adekvat utbildning, är godkända av IVO och är fullt involverade i att säkerställa verksamheternas kvalitet.

Att personalen i det här fallet inte visste vem föreståndaren har inget med tillstånden att göra, skriver Torbjörn Carlbom vidare.

– Påståendet att personalen inte vet vem föreståndaren är, betyder heller inte att föreståndaren inte är involverad, utan kan snarare handla om bristande kommunikation.

Kostar 30 000 att ansöka

Att söka om tillstånd för att driva LSS-verksamhet kostar 30 000 kronor. Om vårdgivaren vill göra mindre ändringar, som till exempel byta namn på boendet, eller minska av antalet platser är ändringsansökan gratis.

Ska man däremot göra större ändringar, som till att byta lokal, utöka antalet platser eller ett byta föreståndare så kostar en ändringsansökan 21 000 kronor.