Den M-ledda höstbudgeten har en tydlig omfördelningsprofil. Mycket ska ha mer-högern gör det som de lovat: de tar från de mindre bemedlade för att göda dem som de anser värdiga ett bra liv. Guldregn för potentiella yacht-ägare, indragen tandvård för unga mellan 19 och 23. 

”Det här är bra prioriteringar”. När Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson drabbar samman i ”Aktuellt” gör Sverigedemokraternas partiledare ingen hemlis av att han står bakom regeringens ekonomiska vägval. 

Vet Åkesson vad folk tjänar?

Åkesson gör stor sak av att försvara höstbudgeten och att de största skattesänkningarna tillfaller de som tjänar 64 000 kronor och mer. Det träffar dem som har ”vanliga” inkomster, säger han. 

”Vi behöver arbeta mer”, konstaterar SD-ledaren. Fler ska arbeta övertid och detta ska löna sig. Varför då? Produktiviteten har ökat och människor efterfrågar arbetstidsförkortning. Några sådana blir det inte, om hans gäng får bestämma.  

Det är heller inte utan att man undrar vilken verklighet Jimmie Åkesson lever i när han börjar dilla om att människor riskerar att bli av med massa pengar i statlig skatt när de arbetar övertid. 

Inte ”naturligt” att premiera välställda

Och frågan är om ekonomiska incitament för människor som tjänar över 60 000 kronor verkligen är det som saknas i dag. Det är ju snarare dem som ligger långt under, som har det tufft att handla och betala sin bostad, som skulle behöva politiskt stöd. 

Helst av allt hade Jimmie Åkesson inte velat bli påmind om de specifika skattesänkningar som slår så orättvist. Hans svar? Att det är ”helt naturligt” att de som tjänar mer får mer skattesänkningar. Resterande majoritet i Sverige får med hans politik nöja sig med smulor. 

Men det tåls att sägas om och om igen: det är inte ”helt naturligt” att de rika blir rikare. Det är i Sverige en relativt ny företeelse som möjliggjorts av att nästan all form av kapitalbeskattning har slopats.  

Tydlig konflikt mellan höger och vänster

Att högerpartier och höginkomsttagare hellre ser en liten skara människor lägga pengar på hög än att på riktigt kicka igång ekonomin är tydligt. Det som också tåls att sägas är att detta varken är en vedertagen sanning eller en naturlag. 

”Jag tycker att vi behöver sänka skatten”. Med detta påstående lägger Sverigedemokraternas eviga ledare ribban för vad han och hans parti vill åstadkomma. 

Och med dessa tydliga ställningstaganden återetableras nu en tydlig ekonomisk konflikt mellan svensk höger och vänster. Förutsättningarna är med andra ord goda för att framöver diskutera politiska prioriteringar som faktiskt spelar roll – och som politiker faktiskt kan styra. 

Men en sak skänker tröst: efter halvtidsdebatten i Aktuellt mellan Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson kan i alla fall ingen längre påstå att Sverigedemokraterna är vänster.