I Attunda tingsrätt i Sollentuna pågår just nu rättegången kring en av de största miljöbrottshärvorna i Svensk historia – den om NMT Think Pink AB.

Bolaget anklagas för att mellan 2012 till 2020 medvetet låtit bli att sortera och återvinna hundratusentals ton med bygg- och rivningsavfall. Enligt åklagarna ska bolaget i stället ha plastat in och flyttat runt avfallet mellan olika soptippar runt om i Sverige.

I vissa fall ska avfallet även ha grävts ner vilket lett till att miljögifter läckt ut i marken.

Brinnande sopberg

I andra uppmärksammade fall har sopbergen börjat att brinna. De mest kända är bränderna vid Kassmyra och Kagghamra i Botkyrka kommun, där den senare pågick i flera månader.

I Kassmyra valde kommunen att forsla bort soporna och sanera marken något som kostade kommunen 160 miljoner kronor.

I Kagghamra ligger byggavfallet fortfarande kvar. En fullständig sanering av platsen uppges kosta runt 400 miljoner kronor.

Anställda vittnar om kaotisk arbetsmiljö

Nu står den före detta vd:n Fariba Vancor, tidigare Bella Nilsson, åtalad för grovt miljöbrott och ekobrott. Förutom Fariba Vancor är ytterligare tio personer åtalade.

Arbetet har gått igenom de delar av förundersökningen som berör tidigare anställda. Det rör sig både om personer i ledande positioner, transportörer, mellanchefer och personer som arbetat på plats i de olika anläggningarna där byggavfallet sorterades och krossades.

Flera av de hörda vittnena beskriver arbetsmiljön på NMT Think Pink som rörig och kaotisk. Den tidigare VD:n var mycket krävande och detaljstyrande, berättar en före detta anställd:

”Bella var enmanshärskare kan man säga skämtsamt” ”Hon pressade folk till det yttersta och kunde ringa till en dygnet runt för att diskutera kunder.”

“Man skulle vara tyst och arbeta“

En medarbetare som jobbade med att hämta byggavfallet från arbetsplatser och transportera dem till de olika sorteringsanläggningarna beskriver tiden på NMT Think Pink som mycket skadlig för den psykiska hälsan.

”Det blev en del långa arbetsdagar och det var därför jag just blev utbränd också. Jag var aldrig sjuk, jag jobbade när jag var sjuk”, säger personen och fortsätter:

Det märktes ganska fort att hon mest tänkte på sig själv och inte lyssnade på de anställda. Hon tyckte att man skulle arbeta och vara tyst. Man fick inte svar på någon fråga. Jag slutade för att jag var knäckt…. ”Jag kom hem och grät.”

Damm i lungor och kroppen

Frågan om arbetsmiljön för de som sorterade, skiktade och krossade avfallet dyker också upp i förhören. En anställd beskriver organisationen som ineffektiv och hälsofarlig.

Det går inte att jobba i den här miljön. Det måste bli bättre. Det går inte att sitta och blåsa en maskin i 40 minuter och få det där dammet i lungorna och kroppen. Man kliade sig på benen halva nätterna igenom,” säger personen.

Driven, streetsmart och okunnig

Inom den högre ledningen finns också kritik gentemot den tidigare vd:ns ledarskap.

En tidigare högt uppsatt person kallar företagsledaren för ”väldigt dominant, driven och streetsmart, men inte kunnig” och anklagar henne för ålderism.

”Profilen på företaget krävde – ”ungdomliga, duktiga och vackra tjejer” vilket ledde till att vissa valdes bort anser personen.

Samtidigt finns också de som menar att Fariba Vancor behandlats orättvist. En person med koppling till styrelsen anser att mediebilden av henne är skev.

”Hon är en företagsam, driven och krävande person men inte någon ond människa”, säger personen i förhör.

Fariba Vancor: Det pågår en häxjakt

Fariba Vancor har hela tiden nekat till anklagadelserna som riktats mot henne. I förhör med polisen påstår hon dock att det har pågått en häxjakt mot henne, vilket var ett skäl till att hon bytte namnet på moderbolaget NMT till Witch Hunt International AB.

I samband med de första dagarnas huvudförhandling i Attunda tingsrätt har Fariba Vancor fortsatt att hävda sin oskuld.

– Vad är det vi har gjort för fel? Vi har följt lagen. Jag har varit mån om att följa lagen och det har vi gjort, sa den tidigare vd:n för Think Pink under förhandlingen, rapporterar Aftonbladet.

Arbetet söker Fariba Vancor genom hennes advokat Thomas Olsson.

15 kommuner drabbade av skandalen

I december 2023 åtalades elva personer i Think Pink-härvan. Fem för grovt miljöbrott och fem för miljöbrott av normalgraden samt ytterligare en person för medhjälp. I

I juli i år väcktes även åtal gällande grovt bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman och grov oredlighet mot borgenärer. Bland de misstänkta återfinns Fariba Vancor, Thomas Nilsson samt kändis-entreprenören Leif-Ivan Karlsson som under en kort tid varit vd för bolaget.  

Dumpningen av byggsoporna påstås ha skett i 15 kommuner, däribland Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Huddinge, Laxå, Norberg, Norrtälje och Västerås.

Förundersökningen är omfattande och består av närmare 50 000 sidor. Rättegången är därför planerad att pågå under 91 dagar, fram till mitten av maj 2025. Därefter följer förhandlingar gällande ekobrotten.