Här är ”osynliga” styrelsen som ska rädda Northvolt ur krisen
Northvolts styrelse har varit nästan osynlig under företagets kris. Bara i undantagsfall har ledamöterna uttalat sig i medierna. Här är personerna som har ansvaret för att batteritillverkaren kommer på fötter.
Northvolts styrelse innehåller både svenska styrelseproffs och internationella näringslivsprofiler.
Flera styrelseledamöter har erfarenhet från andra företag som arbetar med teknik för den gröna omställningen.
– Som helhet är styrelsen sammansatt ungefär som man kan vänta sig av ett stort, nystartat industriföretag. Men med facit i hand kanske man skulle haft någon ledamot med tydligare kompetens av batteritillverkning, bedömer Tobias Samuelsson, reporter på tidningen Affärsvärlden som följer Northvolt nära.
Berättade inte om ordförandebyte
Öppenheten kring styrelsen är däremot inte alls den samma som i börsnoterade företag, trots att batterifabriken i Skellefteå är ett av Sveriges största industriprojekt.
När den tidigare ordföranden, dansken Jim Hagemann Snabe, blev sjukskriven i samband med en olycka i januari 2024 och slutade att leda styrelsen tog Tom Johnstone över. Men Northvolt berättade inte om bytet på ordförandeposten förrän i somras, något som Dagens Industri var först att berätta.
– Att ett bolag står utan ordförande i en kris är såklart bekymmersamt. Anmärkningsvärt i det här fallet är att Northvolt, som länge haft planer på börsnotering, hemlighöll detta. På börsen råder stora krav på transparens, säger Tobias Samuelsson.
Så här ser Northvolts styrelse ut
Tom Johnstone, född 1955, är tillförordnad ordförande.
– Han har nära band till Wallenbergfamiljen, har varit vd för SKF och har styrelseuppdrag i andra företag som ägs av Wallenbergarna. Men cv:et bleknar mot företrädaren Jim Hagemann Snabe som är en internationell tungviktare”, säger Tobias Samuelsson.
Tom Johnstone är styrelseordförande i Husqvarna och i finska industriföretaget Wärtsilä (som också arbetar med teknik för den gröna omställningen). Han är också styrelseledamot i Wallenbergarnas maktbolag Investor.
Carl-Erik Lagercrantz, född 1964, är Northvolts vice ordförande.
– Han började sin karriär inom telekom och var sedan med och grundade Northvolt genom investeringsbolaget Vargas, som Lagercrantz äger tillsammans med den betydligt mer kände finansmannen Harald Mix, kommenterar Tobias Samuelsson.
– Vargas har också grundat Polarium, ett företag som håller på med batterilagringslösningar. Det företaget är också i djup kris.
Vargas har investerat i ytterligare några företag inom den gröna omställningen, bland dem Stegra (tidigare H2 Green Steel), som ska framställa fossilfritt stål i Boden. Även i Stegra är Carl-Erik Lagercrantz vice ordförande.
Northvolts största ägare Volkswagen, som äger 22 procent av aktierna, företräds i styrelsen av Sven Fuhrmann, född 1970.
Han är chef för Volkswagens internationella investeringar och sitter i flera styrelser där den tyska bilkoncernen är delägare.
– Fuhrmann är en doldis, men representerar Northvolts viktigaste ägare Volkswagen som kan avgöra bolagets framtid. Men att räddningen kommer ser allt mindre trolig ut då biljätten har sin egen kris att hantera på hemmaplan, säger Tobias Samuelsson.
Den näst största ägaren i Northvolt, den amerikanska banken Goldman Sachs, företräds i styrelsen av Sebastien Gagnon, född 1973.
– Han är nyvald och företräder den näst viktigaste ägaren. För Goldman Sachs är Northvolt en kapitalplacering och de kommer inte rädda bolaget för att det är av strategisk vikt för Europa att ha en egen batteriproduktion, säger Tobias Samuelsson.
Sebastien Gagnon är kanadensare och tidigare politiker som satt i det kanadensiska parlamentet i början av 2000-talet.
Susanna Campbell, född 1973, beskrivs enligt Tobias Samuelsson som en ”tung näringslivskvinna och styrelseproffs”. Hon har bland annat varit vd för investmentbolaget Ratos.
– Hon är Harald Mix parhäst i flera gröna satsningar. Båda sitter dessutom i styrelsen för Kinnevik som också har stora problem. Oljefondens vd frågade nyligen ’hur mycket pengar kan ni förlora utan att riskera era jobb?’ Det lär fler ägare undra.
Northvolts vd Peter Carlsson, född 1970, är en av grundarna till Northvolt och fjärde största ägaren. Han var tidigare hög chef på elbilstillverkaren Tesla.
Barbara Frei-Spreiter, född 1970, är chef för området automatisering på Schneider Electric, en elektronikkoncern med säte i Paris som arbetar med teknik för den gröna omställningen. Hon har haft tunga uppdrag inom ABB.
– Hon sitter i styrelsen i kraft av sin industrikompetens, som är helt central när man som Northvolt ska bygga flera jättefabriker världen över, kommenterar Tobias Samuelsson.
Behövs personalrepresentanter?
Enligt lag har arbetstagarna rätt att utse två styrelseledamöter och två suppleanter i företag med minst 25 anställda. I företag med över 1 000 får arbetstagarna utse tre styrelseledamöter och tre suppelanter. Men representanter för de anställda saknas i Northvolts styrelse.
Källa: Bolagsverket