Det var den 4 november förra året som en explosion inträffade på batterifabriken i Skellefteå. En 25-årige man skadades initialt allvarligt i explosionen och dog efter flera veckors intensivvård. 

Sedan dess har det pågått en utredning om Arbetsmiljöbrott. 

Nu meddelar åklagare Christer B Jarlås till tidningen Norran att batterijätten delges misstanke om vållande till annans död. 

Tidningen skriver vidare att Skellefteå tingsrätt i onsdags fått i uppdrag att förse Northvolt med en advokat i målet.

Enligt ett dokument från tingsrätten, som Norran tagit del av, planeras det även att hållas förhör med företaget inom de närmsta veckorna. 

– Vi ska höra bolaget och höra deras inställning, om de anser sig vara ansvariga eller inte, säger åklagare Christer B Jarlås, som leder förundersökningen till Norran. 

Åklagaren Christer B Jarlås har tidigare sagt att dödsolyckan hade kunnat undvikas.

– Han hade inte behövt dö. Riskbedömningen var inte korrekt, sa han till Dagens Arbete i somras.

Explosionen inträffade i samband med att 25-åringen skulle rengöra ett filter i en maskin. Han hade på sig en heltäckande vit overall som skulle skydda mot kemikalier. När explosionen inträffade började overallen brinna. 

Norran har sökt Matti Kataja, kommunikationschef vid Northvolt, som skriver att bolaget har kontakt med åklagare och polis och ”avstår från att kommentera den pågående förundersökningen.”