– Ja du flicka, se, det hade varit en lång väg att gå, säger Kai Ylikärppä som erbjudit skjuts till andra sidan batterifabriken. 

Northvoltområdet, belägen i Bergsbyn i utkanten av Skellefteå tätort, är lika stort som 71 fotbollsplaner, enligt kommunens hemsida. Sonens keliga franska bulldog gör sällskap i bilen. 

Kai Ylikärppä, bosatt i Töre, 20 mil norr om Skellefteå, har jobbat med takläggning på bygget men på tisdagsmorgonen har han och arbetskamraterna fått i uppgift att packa ihop. Det finns nog att göra på annat håll i regionen. Snart bär det av till Luleå. Många uppdrag finns även i Kiruna. 

En man med tatueringar och glasögon sitter i en bil med en fransk bulldog i knät.
Kai Ylikärppä är hundvakt åt sonens franska bulldog.

”Northvolt-regimen är över”

Väl framme vid andra sidan passerar anställda in och ut, till och från Northvolt-området. Inte många vill prata. En man, som inte vill medverka med namn och bild, säger att han ömmar för Skellefteå. Han har jobbat med expansionen från och till under flera år. Konsekvenserna kommer bli större än att 1 000 personer får lämna Northvolt, menar han. 

– De runt 1 500 personerna som jobbar med bygget kommer också lämna, jag känner med de som har restauranger och kaféer – alla som är beroende av fabriken. 

Ja, han känner med människorna, men han känner inte med Northvolt. 

– Northvolt-regimen är över. Jag hoppas de löses upp, att någon annan tar över fabriken och ställer det till rätta, säger han och berättar att han är mycket kritisk till hur bygget fortskridit under åren. Han upplever att det varit stora brister i säkerheten. 

– Det har känts som att en ny dödsolycka hade kunnat ske när som helst – och det är ingen bra känsla, säger han. 

Två byggarbetare med högsynlighetsvästar går längs en grusstig intill parkerade bilar och ett skogsområde.

”Väldigt kritisk situation”

Flera som jobbar på batterifabriken, och som inte heller vill medverka med namn och bild, berättar att de känner sig pressade eftersom deras arbetstillstånd är kopplade till anställningen. 

– Det är en väldigt kritisk situation, vi är chockade, säger en av dem. 

– Det är extra stor oro för oss med arbetstillstånd såklart. Det är väldigt sorgligt och mycket att smälta. Jag har inte hunnit tänka på framtiden och på om det värsta skulle hända, säger en annan Northvolt-anställd. 

Flera röda verktygslådor som innehåller olika elverktyg är utlagda på grus. I bakgrunden syns fler verktygslådor och byggmaterial. En person i kläder med hög synlighet är delvis synlig.
”Bad management”. Så lyder den litauiske arbetarens dom över Northvolts kris. Snart bär det av mot H2 Green Steel för nytt jobb.

”Satsat hela sitt livs kapital”

Även pensionärerna Gunnar Lindström och PO Eklund uttrycker oro för de som flyttat till Skellefteå från olika länder.

– Vissa har satsat hela sitt livs kapital på det här och måste nu flytta härifrån. Det är ju en katastrof.

Två äldre män sitter på en bänk och samtalar på en gata. Bakom dem finns en stor skylt på svenska som meddelar att något nytt öppnar snart i Skellefteå.
Gunnar Lindström och PO Eklund.

Båda känner personer som jobbar på Northvolt Ett. PO Eklund umgås mycket med sina indiska grannar som jobbar på batterifabriken, och de verkar sitta säkert. Gunnar Lindström känner två unga skelleftebor som han tror blir av med jobbet framöver. 

– Men de är unga och får nog ett nytt jobb. 

Batterifabriken tror Gunnar Lindström blir kvar, men under annat namn och med annan ägare. Kommunen oroar han sig inte särskilt för, stora bolag som Boliden och Alimak finns ju också. 

Två kvinnor sitter vid ett runt bord på ett café och tittar in i kameran. De har avslappnade kläder och glasögon. I bakgrunden syns en hylla med varor och en disk.
Eva Lindblom och Ylva Öhman.

”Har ingen Northvolt-lön”

På ett lunchställe i närheten sitter vännerna Eva Lindblom och Ylva Öhman. De har blandade känslor kring Northvolt-etableringen. Bostadspriserna har skjutit i höjden de senaste åren och de märker av att unga i omgivningen inte har råd att flytta hemifrån. Ylva Öman var intresserad av att hyra en stuga på 60 kvadrat, när hon frågade om hyran fick hon reda på att den låg på 13 000 kronor. 

– Då sa jag ”tack och hej”, jag har ingen Northvolt-lön, jag jobbar på Coop, säger hon skrattandes och lägger till:

– Det är helt vansinnigt.  

Även rapporteringen om arbetsplatsolyckor och mystiska dödsfall har väckt skepticism. Ylva Ömans kusins dotter jobbade på samma avdelning som 19-åringen som hittades död i sitt hem utan att en dödsorsak kunnat fastställas.

– Hon blev rädd och sa upp sig. 

”Kan bli katastrof i staden”

Nu är den stora frågan vilka det är som får lämna batterifabriken. 

– Om majoriteten är folk från Skellefteå som får gå, då blir det ju en stor katastrof i staden, säger Ylva Öman.

– Ja, det blir katastrof om det går åt helvete, tillägger Eva Lindblom, som jobbade med markläggning på Northvoltområdet under 2019.

Två kvinnor med grått hår står tillsammans utomhus. Den ena bär glasögon och en jacka, medan den andra har en svart kappa. I bakgrunden syns en tegelvägg och ett skyltfönster.
Malin Pettersson och Lotta Pettersson.

Klump i magen

Även vännerna Malin Pettersson och Lotta Pettersson, som Arbetet möter på Torget i Skellefteå, känner för familjerna som har flyttat hit med framtidstro och hopp och nu får beskedet att de får tre månader på sig att hitta något nytt. 

– Det handlar om kraschade drömmar säger Lotta Pettersson.

För Malin Pettersson var det ett inte helt oväntat besked som gav en klump i magen. Men likt de andra skellefteborna som Arbetet pratat uttrycker de båda hopp.  

– Det kan se mörkt ut, och det kanske kommer bli på ett annat sätt än de tänkt sig, men vi hoppas att det ordnar sig, säger Lotta Pettersson.