Hur många anställda berörs av varslen på Northvolt?

1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 vid huvudkontoret i Stockholm. I Skellefteå kommer utvecklingen av fabriken Northvolt Ett att stoppas, skriver TT. Beskedet innebär att 2 800 anställda kommer att finnas kvar vid Skellefteåfabriken.

Hur många har dött på Northvolt?

I vilken mån arbetsmiljön på Northvolt har orsakat dödsfall är inte klarlagt, men sedan starten misstänks sammanlagt sju dödsfall ha samband med miljön på och omkring fabriken i Skellefteå. Fyra av dessa har ägt rum 2024 – de utreds fortfarande av polisen.

Vem äger Northvolt?

Northvolts största ägare är Volkswagen med 21 procent av aktierna (enligt uppgift i Affärsvärlden den 12 september i år) och investmentbanken Goldman Sachs med omkring 19 procent. Vd Peter Carlsson äger knappt 7 procent. En annan betydande ägare är Harald Mix genom bolaget Vargas Holding. Pensionsförvaltarna AMF, AP-fonderna och danska Arbejdsmarkedets Tillaegspension placerat miljarder i Northvolt och har några få procent var av aktierna. Till dessa kommer en rad mindre ägare.

Vad innebär det att anställda varslas om uppsägning?

Ett varsel är en förvarning från arbetsgivaren om att anställda kommer att sägas upp. Arbetsgivaren måste sedan förhandla med facken vid företaget om hur organisationen ska se ut i fortsättningen (i den förhandlingen har arbetsgivaren dock sista ordet).  När den nya organisationen är beslutad och arbetsgivaren har konstaterat att det finns en övertalighet vidtar förhandlingar med facken om turordningen, alltså vilka personer som ska sägas upp.

Hur mycket har etableringen av Northvolt kostat Skellefteå?

Skellefteås kommunkoncern har under en tioårsperiod investerat 42 miljarder kronor på infrastruktur, förskolor, skolor och annan kommunal service för att bereda mark för batterifabriken, har Arbetet tidigare rapporterat om.