Krisen på Northvolt – det här behöver du veta
Arbetet svarar på frågor om krisen på batterijätten Northvolt.
Hur många anställda berörs av varslen på Northvolt?
1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 vid huvudkontoret i Stockholm. I Skellefteå kommer utvecklingen av fabriken Northvolt Ett att stoppas, skriver TT. Beskedet innebär att 2 800 anställda kommer att finnas kvar vid Skellefteåfabriken.
Hur många har dött på Northvolt?
I vilken mån arbetsmiljön på Northvolt har orsakat dödsfall är inte klarlagt, men sedan starten misstänks sammanlagt sju dödsfall ha samband med miljön på och omkring fabriken i Skellefteå. Fyra av dessa har ägt rum 2024 – de utreds fortfarande av polisen.
Vem äger Northvolt?
Northvolts största ägare är Volkswagen med 21 procent av aktierna (enligt uppgift i Affärsvärlden den 12 september i år) och investmentbanken Goldman Sachs med omkring 19 procent. Vd Peter Carlsson äger knappt 7 procent. En annan betydande ägare är Harald Mix genom bolaget Vargas Holding. Pensionsförvaltarna AMF, AP-fonderna och danska Arbejdsmarkedets Tillaegspension placerat miljarder i Northvolt och har några procent var av aktierna. Till dessa kommer en rad mindre ägare.
Vad innebär det att anställda varslas om uppsägning?
Arbetsgivare som vill säga upp fler än fem anställda måste varsla Arbetsförmedlingen. Ett varsel är en förvarning från arbetsgivaren om att anställda kommer att sägas upp. Själva uppsägningarna kommer i ett senare skede och behöver inte bli lika många som företaget har varslat om (se punkt 6 nedan).
Hur mycket har etableringen av Northvolt kostat Skellefteå?
Skellefteå kommuns arbete med att färdigställa industriområdet kostade kommunen 100 miljoner kronor. Marken var sedan tidigare utpekad som industriområde, och den aktuella investeringen skulle ändå ha gjorts förr eller senare, enligt kommunen.
Vad händer nu med uppsägningarna?
Northvolt har lagt ett formellt varsel om att minska personalstyrkan med 1 600 personer. Inom kort kommer IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer börja förhandla om hur den framtida organisationen ska se ut och hur den ska bemannas. I förhandlingar om arbetsbrist har arbetsgivaren sista ordet, men facken kommer att kräva Northvolt på riskbedömningar som visar att den personal som blir kvar kan arbeta tryggt och säkert.
Vilken hjälp kan de få som är fastanställda och sägs upp?
De som sägs upp kan få stöd av Trygghetsfonden TSL (gäller arbetare) eller TRR (gäller tjänstemän). Men för att få omställningsstöd krävs att du har jobbat minst tolv av de senaste 24 månaderna, ett villkor som inte alla uppfyller. För avgångsbidrag krävs att du har fyllt 40 år och har jobbat minst 50 månader under de senaste fem åren (även arbete på andra företag som har kollektivavtal räknas in).
Varför skjuter inte staten till pengar för att rädda Northvolt?
Northvolt har fått stöd via statliga satsningar som Industriklivet och genom Klimatklivet (som delvis finansieras av EU). Men regeringen har gjort klart att staten inte kommer att gå in som ägare i Northvolt, och inte heller ger lån till bolaget. ”Vi kan inte gå in med skattemedel och lyfta ett enskilt bolag”, sa näringsminister Ebba Busch i SVT i söndags. Även Socialdemokraternas Mikael Damberg är negativ till statliga pengar för att rädda Northvolt. Synen på statligt stöd till näringslivet har alltså skärpts avsevärt sedan 1970- och 1980-talens stöd för varvs- och stålindustrin. Enligt Ebba Busch, som har diskuterat Norhvolts kris med den tyska regeringen, har Tyskland samma hållning. Samtidigt har Tyskland tidigare givit subventioner till Northvolt, och fått grönt ljust av EU.
Hur ska Northvolt överleva?
Northvolt behöver få in mer pengar för att täcka sina miljardförluster. I första hand måste företaget lita till sina nuvarande ägare. Men huvudägaren Volkswagen pressas av egna problem. För att få de nuvarande ägarna att skjuta till pengar, och eventuellt locka nya investerare, måste Northvolt få fart på produktionen av batterier. Det har hittills gått dåligt – fabriken i Skellefteå når bara upp till en liten bråkdel av den planerade produktionstakten.
Hur går förhandlingarna till?
Inledningsvis kommer facken att förhandla gemensamt, men IF Metall räknar med att också förhandla för sina medlemmar på egen hand. IF Metall har förtroendevalda på fabriken i Skellefteå men ingen klubb, varför ombudsmän från IF Metalls avdelning i Norra Västerbotten sköter förhandlingarna.
När den nya, nerbantade organisationen är färdigförhandlad kartlägger arbetsgivaren och facken vilken kompetens och vilken anställningstid varje anställd har. Utifrån det underlaget fastställs vilka personer som får jobba vidare på Northvolt och vilka som ska sägas upp.