Totalt 1 600 anställda får lämna Northvolt, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Beskedet rör 1 000 tjänster i Skellefteå, 400 tjänster i Västerås och 200 tjänster i Stockholm.

Vd:n Peter Carlsson var på plats vid batterifabriken i Skellefteå och personal kallades till ett extrainsatt möte klockan 13.00 i dag, måndag.

Nästan två veckor har gått sedan beskedet om att battertillverkaren drar ner verksamheten.

”En nödvändighet för bolagets långsiktighet”

Företaget meddelar i pressmeddelandet att ”expansionsprojektet Northvolt Ett” i Skellefteå kommer att avbrytas. I Västerås kommer Northvolt Labs verksamhet att bromsas. Samtidigt meddelar företaget att de ”grundläggande plattformarna” som finns på Northvolt Labs kommer vara kvar. I Stockholm är det det tjänster som rör ”företagstödsfunktioner” som dras in.

”Vi måste nu fokusera all energi och alla investeringar på vår kärnverksamhet”, säger vd Peter Carlsson i pressmeddelandet. Till nyheterna i Sveriges radio, säger han att neddragningarna handlar om företagets framtid.

– Otroligt tråkigt att behöva meddela detta för ett bolag som man jobbat dygnet runt för de senaste åtta åren, men det är en nödvändighet för bolagets långsiktighet, säger Peter Carlsson till radion.

IF Metalls ordförande: ”En svart dag”

För de anställda kommer företagets besked som ett hårt slag, enligt Lena Lundgren, ombudsman och lokal samordnare för IF Metall i Norra Västerbotten.

– Beskedet i dag är väldigt tråkigt och vi förstår att det skapar en oro bland våra medlemmar, skriver hon i ett sms till Arbetet.

– Vårt fokus är att finnas till för våra medlemmar och svara på deras frågor.

Även IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson, säger att beskedet från Northvolt är tungt.

– Det är en svart dag för Skellefteå och för Västerås. Många av våra medlemmar är oroliga nu. Det är drömmar som går i kras, säger hon till Dagens Industri.

Hon tillägger att hon hoppas att något färre kommer att förlora jobbet i verkligheten

– Vi har nu sett en siffra på 1 600 personer och vi har en förhoppning att i förhandlingar få ner antalet som blir uppsagda, säger hon till Dagens industri.

Även Unionens klubbordförande på Northvolt, Victor Matinlassi, beskriver beskedet som tungt. Tjänstemannafacket har runt 1 000 medlemmar sammanlagt på Northvolt.

– Det är klart att man blir orolig, både för sig själv och sina kollegor. Framtiden är inte helt säker, så är det, säger han till TT.

Processen borde ha varit öppnare

Victor Matinlassi säger att facket delar företagets bild av att något måste ske i det svåra ekonomiska läget som Northvolt befinner sig i. Men han tycker att processen borde ha skett mer öppet och snabbare.

– Från fackets sida är vi oerhört kritiska till och besvikna över att företaget valt att vänta in i sista sekund med att agera, säger han till TT.

Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt, säger i ett pressmeddelande att de ”tillsammans med övriga berörda fackförbund förhandlat med företaget i ett svårt läge”.

– Det har varit väldigt svårt och utmanande. Nu kommer vi att lägga all vår tid åt att informera och ta hand om medlemmarna, säger Teodor Mellström, som är medlem i Sveriges Ingenjörer, i pressmeddelandet.

Inte aktuellt med statliga lån

Tidigare under måndagen berättade statsminister Ulf Kristersson till Ekot att det inte är aktuellt att Northvolt kommer få statliga akuta lån, eller att staten går in som ägare. Det är besked som IF Metalls ordförande Marie Nilsson tycker är allt för hårt formulerat.

På Dagens industris fråga om vad regeringen borde göra svarar hon:

– Jag kan inte alla verktyg som de har i lådan men jag tänker att man borde kunna göra något för det här handlar inte bara om Sverige. Det handlar om EU och EU:s kapacitet och möjlighet att kunna producera batterier framöver.

Även Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson, beklagar beskedet från Northvolt.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för Skellefteå och främst för dem som förlorar jobbet. Vårt huvudsakliga budskap i dag är att vi är i behov av deras kompetens i Skellefteå och i hela regionen. Vi vill att de ska stanna här, sade hon vid en presskonferens i dag.

Tre personer står bakom ett bord med namnskyltar vid ett Skellefteå kommun-evenemang. En banner i bakgrunden visar organisationens vision.
Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, och Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Hon berättade att kommunen redan inlett ett arbete för att kunna hjälpa dem som blir arbetslösa till nya jobb. Målet är att de ska stanna kvar i regionen.

– De här människorna och deras  kompetens behövs. För Skellefteås industrilyft och den gröna omställningen är mycket mer än Northvolt.

Före nedskärningarna har Northvolt cirka 3 800 anställda i Skellefteå enligt uppgifter på presskonferensen.