Bilmekaniker i Umeå. Resande bilmekaniker i Uppsala. Nybilstekniker i Trelleborg. Jobbannonserna från Teslas svenska bolag TM Sweden är just nu många på Arbetsförmedlingens platsbank. Fackförbundet IF Metall kallar det för en ”massiv” annonsering. 

– Fler anställda har lagt ner arbetet för att strejka och TM Sweden har svårt att drifta anläggningarna. Nu ser vi att de har blivit väldigt mycket mer desperata genom att försöka rekrytera strejkbrytare, säger IF Metalls biträdande avtalssekreterare Simon Petersson. 

Strejken mot Tesla har snart pågått i ett år, och bilderna om strejkens effekter spretar beroende på vem man frågar.  

Men från IF Metall kommer alltså budskapet att elbilsjättens svenska gren nu är desperat. Enligt förbundet har antalet influgna arbetare från andra länder minskat, i stället försöker Tesla rekrytera anställda i Sverige. Och rekryteringarna i Sverige visar ett mönster som IF Metall inte sett tidigare.

– Vi får signaler om att våra medlemmar på andra bilverkstäder blir kontaktade på Linkedin där de ombeds ta anställning på TM Sweden och bli strejkbrytare. Några av dem som kontaktats är förtroendevalda för IF Metall och de har förklarat att det inte är aktuellt, säger Simon Petersson. 

– Det är en ganska ovanlig rekryteringsprocess i arbetaryrken, tillägger han. 

Har det kommit med något förbehåll om att man inte vara med i facket?

– Nej, inget sådant. 

”Får inte straffa någon”

Simon Petersson riktar en uppmaning till Arbetsförmedlingen med tanke på de många jobbannonserna som dykt upp. Eftersom Arbetsförmedlingen kan säga till arbetssökande att de ska söka vissa utvalda jobb för att uppfylla sina skyldigheter har också myndigheten en skyldighet att upplysa den sökande om den pågående konflikten, menar IF Metall.

– De ska inte heller stänga av någon från a-kassan eller straffa den på något annat sätt om man tackar nej till det här. Det är väldigt viktigt för oss att det följs. 

Enligt Arbetsförmedlingens presstjänst har IF Metall begärt ett möte med Arbetsförmedlingens ledning för att stoppa Teslas annonser i platsbanken.

”Vår ledning har haft ett möte med ledningen för IF Metall där vi lyssnat på deras begäran. Vi har dock inget stöd att plocka bort annonser i Platsbanken ur ett rättsligt perspektiv och inte heller enligt våra annonsvillkor. Det är inte olagligt eller otillåtet att annonsera efter strejkbrytare.”

”Måste inte ha kollektivavtal”

Presstjänsten säger att de haft jurister som tittat på frågan och efter det landat i sin slutsats. Myndigheten menar att samma perspektiv gäller även när det gäller IF Metalls syn på att de skulle vara skyldiga att upplysa arbetssökande om konflikten eller inte kunna stänga av någon från a-kassan om de vägrar söka Teslajobben. 

Arbetsförmedlingen menar att de inte kan ta ställning i konflikten ”eftersom man inte måste ha kollektivavtal”. Och att det inte är deras sak att ta ställning. 

Enligt Simon Petersson är den senast aktuella siffran han har över antalet strejkande strax över 50 personer av de som jobbar med ”arbetsuppgifter som skulle tillhöra IF Metalls avtalsområde”.                                

– Den totala siffran anställda är svår att fastställa då vi inte har tillgång till anläggningarna men vi bedömer att av de arbetsuppgifter som vi organiserar så är den strax under 100.