Tjänar du 17 000 i månaden kommer skatten att sänkas med 60 kronor, det motsvarar 0,4 procent. Om du däremot har en månadsinkomst på 150 000 kronor sänks din skatt med 3 procent och du kommer ha omkring 4 000 kronor mer i plånboken varje månad.

– Alla som har en inkomst, lön eller pension, får något, men det är de som har mest som får mest. Om det är bra eller dåligt får andra avgöra.

Så sammanfattar Swedbanks privatekonom, Arturo Arques, nästa års statsbudget. Åtminstone vad som hittills är känt.

Tidö-regeringens två första budgetar präglades av den höga inflationen och i viss mån kvardröjande effekter från pandemin. Budskapet har varit att de bistra tiderna krävt återhållsamma budgeter men att man velat stötta de mest utsatta.

Dags att få fart på ekonomin

Inför nästa års budget låter det annorlunda. Inflationen är bekämpad och nu är det dags att få fart på ekonomin igen.

– Tidigare har man känt sig väldigt styrd av penningpolitiken, inflationen och omvärldsfaktorer. Nu känner man att det finns lite utrymme för politiska reformer och det speglar de reformer som regeringen vill ha, säger Arturo Arques.

Rekordmycket till hushållen

Enligt regeringen kommer det reformer för totalt 60 miljarder nästa år. Av det som är känt går 24 miljarder, närmare 40 procent, till reformer som riktar sig mot hushållen. En historiskt hög andel, enligt Arturo Arques.

– Och det kan eventuellt komma mer. Då kan man inte komma fram till någonting annat än att det är rekordmycket.

Bland annat har regeringen aviserat ett nytt jobbskatteavdrag, det sjunde i ordningen. Det innebär att alla som jobbar kommer att betala mindre skatt nästa år.

Avdraget blir större ju mer du tjänar upp till ett tak på knappt 42 000 kronor i månaden. Så oavsett hur mycket mer än så du tjänar blir det maximalt 267 kronor mindre i skatt per månad. Enligt regeringen är det en satsning som gynnar låg- och medelinkomsttagare. Men Arturo Arques tvivlar på att det gör så stor skillnad.

– Vi får ju tänka på att vi haft en inflation också och att kostnadsläget är högre idag. Jag tror inte så många kommer känna sig som så himla stora vinnare.

Även pensionärer får en skattesänkning nästa år, en dryg hundralapp i månaden för en medianpensionär.

Stora skattesänkningar för höginkomsttagare

Men även höginkomsttagarna får sitt i budgeten.

Beloppsgränserna för redan införda jobbskatteavdrag räknas upp, vilket innebär mindre i skatt även för dem med högra inkomster.

Även gränsen för när man börjar betala statlig skatt har höjts, vilket i vanliga fall görs varje år men där förra årets krisbudget var ett undantag.

– Det är bra att den höjs. Om man inte gjorde det skulle konsekvensen bli att även en undersköterska eller barnskötaren skulle betala statlig inkomstskatt till slut, säger Arturo Arques.

De med riktigt höga inkomster kommer även att gynnas av att regeringen nu tar bort avtrappningen av jobbskatteavdraget. Den har börjat vid löner på ungefär 65 000 kronor i månaden. Sedan har avdraget sjunkit stegvis upp till månadsinkomster på 184 000 för att därefter vara noll.

De får mest både i både kronor och procent

Att avtrappningen försvinner innebär att den som tjänar 150 000 i månaden betalar närmare 3 000 kronor mindre i skatt varje månad. Till det kommer de ovan beskrivna sänkningen med det nya jobbskatteavdraget och uppskrivningarna, vilket ger ytterligare omkring en tusenlapp i sänkt skatt, motsvarande närmare 3 procents sänkning.

Det kan alltså jämföras med effekten för en låginkomsttagare, med knappa 17 000 i månadslön, som får 60 kronor lägre skatt, vilket motsvarar 0,4 procent.

– Så både i kronor och procent så får den som tjänar mycket mest, säger Arturo Arques.

Även vissa av dem som har små eller inga marginaler får tillskott i kassan. Bland annat förlängs den tillfälliga förstärkningen av bostadsbidraget till barnfamiljer ytterligare ett halvår, även om det trappas ner. Något som kan ge maximalt 1 325 kronor extra i månaden (extra om man jämför med hur det var innan förstärkningen infördes).

– Jag skulle inte säga att de är vinnare, men det är en tydligt prioriterad grupp. Om man lever med små marginaler så är 1 325 kronor ändå rätt mycket, säger Arturo Arques.

”Prioriterar fossildrivna bilar”

Några som varit gynnade i Tidö-regeringens alla budgetar är de som kör bil, i alla fall bensin- eller dieseldrivna bilar. Drivmedelsskatten har sänkts varje år och reduktionsplikten, som gör det dyrare att tanka har sänkts, även om den återigen höjs nästa år.

Däremot togs elbilsbonusen på upp till 50 000 kronor bort 2023.

– Det är tydligt att det är de som har fossildrivna bilar som man velat prioritera framför de med eldrivna bilar. Det är naturligtvis olyckligt ur miljöhänsyn, säger Arturo Arques.

Privatekonomiska budgetnyheter 2025

Reform – vinnare:

  • Nytt jobbskatteavdrag – främst medelinkomsttagare
  • Sänkt skatt på pension – pensionärer
  • Uppskriven brytpunkt för statlig skatt – främst höginkomsttagare
  • Borttagen avtrappning av jobbskatteavdrag – höginkomsttagare med månadslöner över 65 000 kronor.
  • Förlängt, men nedtrappat, förstärkt bostadsbidrag till barnfamiljer – barnfamiljer med små marginaler
  • Höjd sjukpenning i särskilda fall – de som fyllt 30 och inte kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och tidigare haft aktivitetsersättning, omkring 4 000 personer.
  • Höjd reduktionsplikt – klimatet
  • Sänkt drivmedelsskatt – alla bensin- och dieselbilsförare, främst de som kör långt
  • Skattefritt ISK-sparande upp till 150 000 för 2025 och 300 000 från 2026 – de som kan avsätta pengar till sparande.