Det blir Konkurrensverket som får ansvaret för frågan om det går att stoppa kriminella från att lägga väldigt låga anbud vid offentliga upphandlingar. Det framgår av regeringens budget som släpptes på torsdagsmorgonen.

Syftet är att stoppa kriminella från att få offentliga kontrakt och är en del av arbetet med det som regeringen kallar att ”bekämpa den kriminella ekonomin”.

”Vi ska ta gängens pengar och återföra dem till svenska folket”, skriver bland andra finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en debattartikel i DN om arbetet.

Regeringen föreslår också att det ska införas begränsningar i de så kallade nystartsjobben, alltså där arbetsgivaren får betalt för att anställa personer långt från arbetsmarknaden. Bland annat ska företagen inte längre kunna anställa anhöriga och få betalt för det.

Arbetet har tidigare kunnat avslöja att det i praktiken är fritt fram för skurkföretag att få olika typer av anställningsstöd då Arbetsförmedlingen bara kontrollerar en bråkdel av företagen som tar del av de statliga miljarderna.

Regeringen tillför också resurser till en rad myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan för att motverka fusk och felaktiga utbetalningar.