För en vecka sedan meddelade Northvolt att en del av fabriken i Skellefteå ska stängas ner och att neddragningar på personalstyrkan väntas. 

I den del av fabriken som företaget ska stänga ned, Upstream 1, jobbar runt 300 anställda. De väntar nu på besked om sin framtid.

Företaget har sagt att de försöker omplacera så många som möjligt, men hur många det kan bli och hur många som kommer att sägas upp, är fortfarande oklart. 

– Folk lever i ovisshet och det är klart att det skapar oro. Man är fundersam och orolig över sin framtid, säger Mikael Stenmark, huvudskyddsombud från IF Metall på Northvolt.

Totalstopp för utgifter och resor

Oron förstärktes i fredags när de anställda på Northvolt fick ett påbud om ett totalstopp för alla utgifter, inklusive resor, för Northvolts alla anläggningar, även utomlands.

– Det är klart att det skapar oro, vi frågar oss om vi ens kommer att få lönen utbetald i slutet av månaden, säger en anställd till tidningen Norran.

Även Teodor Mellström, ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt, har fått frågor om hur det ska gå med lönerna.

– Det är en oro jag stött på. Det går runt mycket oro här just nu, och väldigt många rykten har börjat spridas under helgen, säger han.

– Det är inte så konstigt. Folk försöker söka svar på vad som händer. 

Några svar kan han dock inte ge. Förhandlingarna om nedstängningen som de olika facken har med Northvolt inleddes förra veckan och pågår fortfarande. Innan de är avslutade kan facket inte ge någon information alls. 

– Det är svårt och hjälper givetvis inte mot folks oro att vi inte kan ge besked. Så fort vi kan säga något kommer vi givetvis att göra det. 

Hur snabbt det kan bli, kan Teodor Mellström inte säga något om. 

Northvolt kan inte heller ge besked i nuläget. Men presschef Matta Kataja lämnar ändå lugnande besked om septemberlönerna.

”Medarbetare kommer att få sina löner”, skriver han i ett mejl till tidningen Folkbladet.