September är här och de stora redaktionerna letar möjliga nomineringar till Stora Journalistpriset.

Men vem som helst kan skicka in en nominering, så här kommer mitt bidrag:
Stora Journalistpriset år 2024 bör gå till Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar!

Jubel! Kakofonisk extas!

Hur den exakta prismotiveringen bör formuleras är upp till juryn att bestämma men motiveringen bör absolut nämna Magnus Hjorts nya syn på journalistik.

Här minns vi Magnus Hjorts arga myndighetsanmälan mot TV4:s granskning av Sverigedemokraternas trollkonton.

Snabbheten i reaktionen var imponerande!

Inte mot att SD:s trollkonton genom desinformation, hat, lögner och hån attackerar
meningsmotståndare utan mot TV4:s granskning av SD:s desinformation, hat, lögner och hån.

Välkänt konspirationsscenario

Magnus Hjort krävde till och med att programmet skulle utplånas från jordens yta och avpubliceras från nätet, vilket, kom det fram, skulle vara ett brott mot Sveriges grundlag.

Med sin anmälan gjorde Magnus Hjort alltså en strålande insats för att fasa in den nya tidens desinformationsjournalistik i svensk media!

Det var dock inte första gången Magnus Hjort gynnat desinformationsmedia.

Fem månader tidigare deltog Magnus Hjort i en podd för tidningen Epoch Times, en tidskrift på högerkanten som de senaste åren försökt etablera sig i Sverige.

Där har också debattören Joakim Lamotte, författaren Lena Andersson, och Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jessica Stegrud deltagit,  visar en mycket bra granskning av Magasinet Konkret.

Det intressanta är dock inte tidningens politiska hemvist. Det intressanta, i desinformationens och konspirationens tidevarv, är tidningens journalistik.

Och här ser vi Magnus Hjorts anda frodas!

Sålunda berör Jessica Stegrud ett välkänt konspirationsscenario som går ut på att EU:s fäbless för vindkraft i hemlighet är skapad av andra länder, främst Kina, för att sänka EU-ländernas ekonomi.

Hälsoskribent vill ”torrfasta”

Som hälsoskribent har Epoch Times dessutom sedan många år också alternativmedicinförfattaren Sanna Oceania Ehdin.

År 2000 blev hon utnämnd till Årets Förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Det var ett kvarts sekel sedan, men så sent som 2020 propagerade hon för att ”torrfasta”, vilket fick en rad experter att träda fram i SR-programmet Kaliber med en varning. Det kunde orsaka livshotande njurskador.

Epoch Times verkar alltså vara ett mediabolag helt i Magnus Hjorts anda och nya sätt att tänka runt begreppet journalistik!

Under den senaste veckan har även vår regering anammat tänkesättet.

I fredags presenterade klimatminister Romina Pourmokthari (L) en rapport som visade att Sverige faktiskt når klimatmålen, trots regeringens kritiserade klimatpolitik.

Journalister, som inte ännu anammat Magnus Hjorts journalistik eller skrämts av hans anmälan, förvånades.

De tog reda på att Naturvårdsverket hade lämnat två scenarier till Pourmokhtari. Regeringen hade bara presenterat det ena, det positiva.

Pourmokhtari sa då att hon bara valt att visa Naturvårdsverkets huvudscenario, varvid Naturvårdsverket replikerade att de inte hade lämnat något huvudscenario. Båda scenarierna var lika troliga.

Hasplar ur sig totalt desinformation

Här måste vi ändå ge Magnus Hjort en stor eloge. Att få regeringsministrar att så snabbt och så oförblommerat haspla ur sig total desinformation måste vara en prestation!

Det enda vi nu saknar är en anmälan från Magnus Hjort mot de journalister som ifrågasatte Pourmokhtaris trovärdighet och gick till källan, Naturvårdsverket.

För år 2020 gick Stora journalistpriset till dokumentärfilmsserien ”Estonia, fyndet som ändrar allt”.
Ganska snart kom det fram att dokumentärserien bygger på ihopsnickrade konspirationsteorier och utelämnade fakta.

Bland annat förekommer en illustration ur haverirapporten som enligt filmen visar att det var mjuk sand på förlisningsplatsen och inte berg och sten som haverikommissionen påstod rev upp hål i skrovet.

Men visst visar haverikommissionens illustration sten och berg, alldeles intill vraket efter Estonia. Filmarna hade bara valt att riva bort den delen av illustrationen. Det var ju fakta som talade emot deras idé om en explosion.

Det tittarna inte får se finns inte, eller hur de nu tänkte.

De påstod också att det bara fanns ett hål i skrovet, inte flera som det borde ha varit om det orsakats av berg och sten. Ett hål tydde mer på en explosion.

Militären, ryssarna, sossarna

Först efter lång tid tvingades filmarna erkänna att de hade hittat flera hål i skrovet, men valt att hålla tyst om det.

Vi kan kalla det för ett retoriskt grepp i den nya SD- och Magnus Hjort-tidens journalistiska anda!
I grunden för den teori som lyfts i ”Estonia, fyndet som ändrar allt” finns nämligen en antydan om ”den djupa statens” inblandning, där mörkläggningen och kanske den stora explosionen (som aldrig hände) och hela förlisningen var riggad av militären, ryssarna, sossarna eller någon annan elit som enligt SD:s trollfabriker i det fördolda styr samhället.

Så kom igen, juryn för Stora Journalistpriset, kunde ni år 2020 ge den nya konspirationsteoretiska journalistiken ert största pris i klassen ”Årets avslöjande” så bör ni nu kunna ge priset till generaldirektören för den myndighet som hjälper till att sprida denna nya välsignade trolljournalistik över Sverige.

Ge stora journalistpriset till Magnus Hjort.