De nya hårdare sjukreglerna som regeringens utredare föreslagit kommer inte att genomföras.

Det bekräftar nu Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg för Arbetet, efter att partiet vunnit frågan i budgetförhandlingarna.

– Det handlar hela tiden om att ge och ta och just när det kommer till de här frågorna som läggs fram i den här utredningen så har vi varit väldigt tydliga med att vi tycker det är dåliga förslag och där har vi fått gehör helt enkelt, säger hon till Arbetet.

Innebär det att förslagen inte kommer genomföras senare heller? Att de slängs i papperskorgen under hela Tidösamarbetet? 

– Ja, det är vår uppfattning. Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg. 

Lättare få sjukpenning

Omfattande protester har riktats mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Både i fackliga led och bland många remissinstanser.

Rösterna har varit kritiska till de slutsatser som utredaren Per Johanssons presenterade i april. Hans uppdrag var att utvärdera de lättnader i sjukförsäkringen som den förra S-regeringen gjorde under 2021 och 2022.

De mjukare reglerna innebar bland annat att det blev lättare att fortsätta få sjukpenning om man var mitt uppe i en rehabilitering och väntades kunna gå tillbaka till sitt gamla jobb inom en viss tid. I stället för att ens arbetsförmåga skulle prövas mot hela arbetsmarknaden, vilket ökar risken för avslag. Dessutom blev det lättare för äldre att få sjukpenning och sjukersättning.

När utredaren Per Johansson landade i att bandet skulle backas till de gamla, hårdare reglerna slog många bakut. De köpte inte statistikprofessorns uträkningar och slutsatser om att sjukskrivningarna blivit längre, återgångarna till det befintliga jobbet färre och att inga positiva hälsoeffekter syntes.

Sedan dess har socialförsäkringsminister Anna Tenjes (M) pressekreterare hänvisat till pågående beredning när Arbetet frågat hur regeringen ställer sig till förslagen och vad som kommer att hända med dem. 

”Skönt att vi stoppat förslagen”

Men enligt Sverigedemokraterna står det nu alltså klart att förslagen inte blir av. Det trots att frågan om striktare regler i sjukförsäkringen varit en viktig fråga för Moderaterna. Linda Lindberg svarar inte tydligt på frågan om förhandlingarna med övriga Tidöpartier varit tuffa. Men säger att ”dialogen och samarbetet med regeringen i frågan har varit god”. 

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer medverka till några försämringar vad gäller sjukförsäkringen och det är ju också ett av våra vallöften och det tänker vi stå fast vid. Det är skönt att vi fått igenom det nu i och med att vi har stoppat de här förslagen.

Har remissinstansernas och fackens kritik spelat in? 

– Vi har naturligtvis tagit del av de synpunkter och den kritik som bland annat remissinstanserna redogjort för. Men vår uppfattning i frågan om sjukförsäkringen har i grund och botten varit densamma hela tiden. Vi vill inte se några försämringar i sjukförsäkringssystemet.

Utredaren är positiv till en bortre tidsgräns i sjukpenningen men vill utreda det mer. Är den frågan också borta från bordet? 

– De förslag som lämnades i den utredningen är borta från bordet, enligt vår uppfattning.

Ni har fått kritik för att ni var med och sänkte a-kassan, är det här ett sätt att reparera det? 

– Nej, vi tycker inte att den bilden av a-kassan är riktigt rätt heller. Där landade vi väl enligt oss. Vi tycker inte att vi försämrar a-kassan och inte heller sjukförsäkringen. 

Här är reformerna som regeringens utredare ville skrota men som nu blir kvar:

När du har varit sjukskriven i 180 dagar prövar Försäkringskassan om du kan klara något annat arbete på arbetsmarknaden än ditt tidigare jobb – gör du det dras sjukpenningen in.

Sedan den 15 mars 2021 ska den här prövningen skjutas upp om ”övervägande skäl” talar för att du kan komma tillbaka till ditt tidigare jobb senast dag 365 i sjukskrivningen. Med ”övervägande skäl” menas att mer talar för än emot att du kan komma tillbaka.

Sedan februari 2022 kan prövningen också skjutas upp om det finns ”särskilda skäl” – det vill säga stor sannolikhet – för att du kan komma tillbaka till ditt tidigare jobb senast dag 550.

Sedan februari 2022 slipper äldre personer (för närvarande i åldrarna 63 – 66 år) prövningen mot andra jobb på arbetsmarknaden.

Sedan september 2022 ska Försäkringskassan tala om vilken typ av jobb (vilken yrkesgrupp) du anses klara om sjukpenningen dras in vid 180 dagar.

Samtliga reformer ovan vill regeringens utredning dra tillbaka.

Den 1 september 2022 blev det lättare för äldre personer (de som har högst fem år kvar till ålderspension) att få sjukersättning. De tvingas inte ställa om till vilket jobb på arbetsmarknaden som helst, utan behöver bara vara för sjuka för arbeten som de har erfarenhet av de senaste 15 åren. Den här reformen bör behållas, föreslår utredningen, men utvecklingen bör följas noga.