Det var i förra veckan som Sveriges Lärare varslade om strejk på friskolan Birger Jarls gymnasium i Stockholm. Skolan ägs av aktiebolaget Vasiliou Education och hette tidigare Dansgymnasiet. 

Strejken skulle ha brutit ut i morgon, torsdag, klockan åtta. Men någon strejk blir det inte sedan arbetsgivaren kommit överens med förbundet om att teckna kollektivavtal. 

– Det är en stor seger att Sveriges Lärares medlemmar på den här skolan äntligen får de villkor och rättigheter de önskat och krävt, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet handlar det till exempel om ”fullgoda pensionsavsättningar och om möjlighet till föräldrapenningtillägg, sjukpenningtillägg, ob-tillägg och övertidsersättning.”

– Saker som är självklara för de lärare som omfattas av kollektivavtal, säger Elisabet Mossberg.

Avfärdade fackets uppgifter

Birger Jarls gymnasium kopplas enligt pressmeddelandet på friskoleavtalet från och med 1 oktober i år. 

Redan när varslet lades avfärdade skolans rektor Johanna Lokeheim fackets uppgift att de inte skulle vilja teckna kollektivavtal.

Hon menade i stället att skolan vid upprepade tillfällen sagt till fackförbundet att de har ”för avsikt att ingå avtal i samband med det förbättrade ekonomiska läge som beräknas denna höst.”

Men skolan ville, enligt henne, vänta in budgeten som bekräftade att de hade råd med kollektivavtal. Hon tyckte att fackförbundet valt att tvinga fram ett beslut om kollektivavtal genom varsel om strejk. 

”Birger Jarls Gymnasium beklagar djupt att Sveriges Lärare valt en så drastisk metod, men kommer självklart att agera utifrån redan lagda planer, och ingå kollektivavtal precis som planerat”, skrev hon då i ett mejl till Arbetet.