Skånes kris – därför är arbetslösheten högst i landet
Krisen har slagit hårt mot Skåne. Sju av de tio kommuner som har högst arbetslöshet i landet ligger i Skåne.
Det brukade vara norra Sverige som brottades med hög arbetslöshet, men vinden har vänt. Nu är det i Skåne som flest saknar jobb medan arbetslösheten är som lägst i Västerbotten.
I juli var arbetslösheten 9,1 procent i Skåne att jämföra med 6,8 procent i hela Sverige, enligt Arbetsförmedlingens statistik.
Sju av kommunerna på arbetslöshetens 10-i topplista ligger i Skåne. Länets minsta kommun, Perstorp, toppar statistiken framför Malmö, Burlöv och Helsingborg – fyra Skånekommuner i toppen, alltså.
– Det finns såklart flera förklaringar, men om man tar Perstorp som exempel så är det en väldigt hög andel där som saknar gymnasieutbildning och många som har en härkomst utanför Europa, säger Mattias Friman, verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Sydvästra Skåne.
Många arbetslösa med svag konkurrenskraft
Arbetsförmedlingen talar om fyra grupper arbetslösa som har svag konkurrenskraft, och alltså har svårt att få jobb. Det gäller lågutbildade som saknar gymnasiekompetens, personer födda utanför Europa, personer som är äldre än 55 år och de som har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan.
I Skåne tillhörde 82 procent av de arbetslösa någon av grupperna med svag konkurrenskraft förra året.
Men den höga arbetslösheten i Skåne beror inte enbart på individuella faktorer.
Skåne drabbas hårt av lågkonjunkturen
Lågkonjunkturen har också slagit hårdare i Skåne än till exempel i Västerbotten där industrisatsningen håller hjulen rullande, och arbetslösheten är som lägst med 3,6 procent.
Skåne har mindre industri och en stor tjänstesektor som drabbats hårt av inflationen och de dåliga tiderna.
För de som vill förbättra chanserna att få jobb är utbildning en bra väg, enligt Mattias Friman.
– Det måste ju inte innebära att man ska läsa i flera år. Man kan gå någon av våra ganska korta arbetsmarknadsutbildningar och bli till exempel yrkesförare.