När höstterminen nu drar igång är det många som fortfarande inte vet hur de ska finansiera sina studier.

Det gäller de som sökt omställningsstudiestöd, det stöd som riktar sig till vuxna som vill omskola sig till ett bristyrke.

Den 1 april öppnade ansökan för dem som ville söka stödet inför höstterminen.

CSN, som hanterar stödet, fick in 24 000 ansökningar men det är bara 5 000 som fått besked. Och väntan på beslut har varit lång ända sedan det nya studiestödet infördes, 2023.

Det är till exempel fortfarande 3 000 ansökningar som väntar på ett beslut av dem som sökte hösten 2023.

Vissa har väntat i över ett år

Och inte ens alla som sökte våren 2023, för start på hösten samma år, har fått besked. Enligt statistik som Arbetet tagit del av är det fortfarande närmare 700 ansökningar som ännu inte är behandlade.

Omställningsstudiestödet var en del av de nya las-reglerna som infördes 2022. I utbyte mot att det blev lättare för arbetsgivare att säga upp anställda fick de anställda i sin tur möjlighet till ett generöst bidrag för att kunna omskola sig.

Men reformen har varit kantad av problem sedan start. Framför allt har det handlat om orimligt långa handläggningstider. Exemplen är många på människor som antingen fått tacka nej till utbildningar de kommit in på, eller de som ändå börjat men inte vetat hur de ska klara det ekonomiskt.

Såväl fack som arbetsgivarorganisationer har varit kritiska till de långdragna beslutsprocesserna.

CSN har bett om extrapengar från regeringen för att kunna anställa fler handläggare och fått lite, men inte så mycket de ville ha.

En man med kort hår och skägg står inomhus. Han bär en vinröd tröja över en ljusblå skjorta och en mönstrad blå slips. Bakgrunden är suddig med några inramade foton på väggen.
Stefan Tärnhuvud.

Men det går åt rätt håll, enligt Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

– I våras fick vi ett nytt systemstöd där vissa delar i handläggningen är automatiserade. Det har så klart hjälpt mycket. Sedan har vi fått fler medarbetare och hunnit bli lite varmare i kläderna under de här två åren som stödet har funnits. Så nu går det snabbare.

Omställningsstudiestöd

  • Du ska vara mellan 27 och 62 år.
  • Du ska ha arbetet minst åtta av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden.
  • Utbildningen måste motsvara minst en veckas heltidsstudier och du måste studera på minst 20 procent.
  • Bidraget är 80 procent av din inkomst upp till omkring 26 000 kronor i månaden.
  • Bidraget kan kompletteras med studielån.
  • Om du omfattas av det nya huvudavtalet, mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, är taket i stället drygt 53 000 kronor i månaden.