Vad ska finnas på jobbet?

Arbetsplatser ska ha den beredskap och de rutiner för första hjälpen som behövs med hänsyn till hur verksamheten ser ut. Det ska också, enligt Arbetsmiljöverket, finnas ett ”tillräckligt antal personer” som kan ge första hjälpen och de kunskaperna ska hållas aktuella. Utrustning för första hjälpen ska finnas lättillgänglig.

Kan jag få utbildning?

I Arbetsmiljöverkets allmänna råd står att det finns behov av kunskaper i sådant som att säkerställa fria luftvägar, stoppa blödningar och ge hjärt-/lungräddning (HLR). Det betyder inte att det finns en skyldighet att utbilda alla, men många företag erbjuder utbildningar i första hjälpen och HLR. Lyft frågan på ditt jobb om det inte hänt hos er.

Ska jobbet ha hjärtstartare?

Det finns ingen uttalad skyldighet att ha hjärtstartare på jobbet, men HLR-rådet rekommenderar att det finns på större arbetsplatser. Arbetsplatser kan godkännas som ”hjärtsäker zon”. Då ska man, utöver att ha hjärtstartare, bland annat följa krav för hur den placeras och underhålls samt hålla kunskaperna uppe med årlig repetition av HLR.

HLR-rådet

En nationell kunskaps- och utbildningsorganisation vars vision bland annat är att alla medborgare ska kunna hjärt-/lungräddning och första hjälpen.

Hur hittar man hjärtstartare utanför jobbet?

Sveriges hjärtstartarregister samlar uppgifter om hjärtstartare. På hjartstartarregistret.se, som också nås via appen ”Rädda hjärtat”, kan man se exakt var sådana finns tillgängliga. Där registrerar man själv sin hjärtstartare och tanken är att alla ska finna med så att de kan hittas av livräddare och larmcentraler.

Vad är sms-livräddare?

Om du är över 18 år och har gått en HLR-kurs i närtid kan du bli frivillig livräddare. Du registrerar dig via appen sms-livräddare. Då kan larmcentralen kalla ut dig på hjärtstopp samtidigt som ambulansen larmas, sms-livräddare som kan vara på plats först gör HLR tills ambulansen kommer. 14 av Sveriges 21 regioner är anslutna och larmar sms-livräddare.

Hur repeterar jag kunskaperna?

Utöver att efterfråga regelbunden utbildning på jobbet kan du själv anmäla dig till utbildningar i HLR och första hjälpen. Till exempel erbjuder Röda Korset kostnadsfria kurser. På HLR-rådets hemsida finns också webbutbildningar och man kan beställa utrustning så som dockor om man vill öva på egen hand.

Hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp leder snabbt till medvetslöshet då hjärnan får syrebrist. Om någon är medvetslös med onormal eller ingen andning ska man:

  • Larma 112.
  • Genast starta HLR. Larmoperatören kan ge vägledning på telefon, slå på högtalaren. 
  • Om man är flera personer ska någon hämta närmsta hjärtstartare om sådan finns. 
  • Använda hjärtstartaren så snabbt som möjligt, även om man inte har utbildning – den ger instruktioner.