De kammar hem guld. Topp-vd:arna. Belopp så höga att det är svårt att föreställa sig. Vad sägs om en löneökning på 1,3 miljoner kronor? I månaden. Så mycket fick Scanias vd Christian Levin förra året. Han är den vd som fått störst inkomstökning bland storbolagens toppar. Men han är långt ifrån ensam om att ha en riktigt, riktigt hög lön. 

Arbetet granskar inkomsterna för de som leder Sveriges 20 största bolag (sidorna 10–19). Volvos vd Martin Lundstedt tjänar hela 5,2 miljoner kronor i månaden. Lägg till det en nätt bonus på 44 miljoner kronor. På verkstadsföretaget SKF ökade vd Rickard Gustafsson sin inkomst med 61 procent. Det betyder att han tjänar 2,5 miljoner kronor i månaden. Då ska vi inte glömma hans bonus på 11 miljoner kronor.  

Är det rimligt att tjäna så här mycket pengar? Gör vd:arna ett mycket bättre jobb för att de tjänar så här bra? När vi intervjuar ekonomie doktor Göran Nilsson förklarar han att forskningen visar att det snarare är tvärt om.  

Lön och bonus är inte vad som får vd:n att prestera bättre. Det är den som brinner för ett företag eller produkt som gör ett bra jobb, inte den som drivs av pengar. Dessutom går kreativitet förlorad och risken är att vd:n tappar bort långsiktigheten.  

Nästa år stundar en ny stor avtalsrörelse. Löner och villkor ska sättas för över två miljoner löntagare. Inför förhandlingarna kommer Svenskt Näringslivs företrädare stå med bekymrade miner. Det kommer heta att det är en orolig värld. Att förväntningarna inte ska vara för höga. 

Man kan då vara säker på att dessa ord inte gäller toppcheferna. Där kan pengaregnet fortsätta. Men när nya löner ska förhandlas är det faktiskt värt att fundera på. Om en vd anses vara värd en löneökning på 1,3 miljoner kronor i månaden – hur mycket mer borde inte du tjäna då?