Det är dyrt att bygga bostäder i Sverige och den liberala tankesmedjan Timbro lanserade i somras en fiffig lösning: nya bostäder ska inte behöva ha kök

Som uppföljare till fjolårets ultraliberala krav på att nya bostäder inte ska ha några fönster och riktigt lågt i tak så var det förstås helt logiskt. 

Tråkmånsar till både höger och vänster blev arga på Timbro men upphovsmannen bakom förslaget – en 30-årig ingenjör som heter Rutger – slog ifrån sig. 

Ingen matlagning i hemkunskapen

Han vill inte se framväxten av boxade kåkstäder, han vill inte döma fattiga till att bo i lådor där man inte kan laga mat. Rutger står bara upp för valfriheten. Om någon vill bo i en låda där man inte kan laga mat så ska hen få det. Billigt blir det ju. Och dessutom kan man äta råbiff och kräftor utan kök. Om man vill. 

Men verkligheten är ju inte så beskaffad att man alltid får välja. Fråga eleverna i Söndrumsskolan i Halmstad till exempel. Där blir det från och med i höst i princip ingen matlagning alls i hem- och konsumentkunskapen.

Kommunen ska spara 40 miljoner och då steks de praktiska momenten i ämnet.

Oavsett vad eleverna vill. 

Kräftor i jordkulan

Nog kan man säga att Söndrumsskolans lösning är Timbro-artad: utbildningen är för dyr och då ska köken bort. 

Dessutom tar lösningen sikte på en framtid där Timbros idéer triumferat. Ungdomar som aldrig får lära sig att laga riktig mat behöver givetvis inga kök när de flyttar hemifrån.  

Och i framtiden, när vi alla bor i jordhålor utan kök så kommer det förstås finnas gigjobbare som glatt kör ut råbiff och kräftor till oss. 

Helt valfritt förstås.