Frågan om kortare arbetstid har varit hetare än på länge senaste tiden. Medan en socialdemokratisk arbetsgrupp har gått fram med ett förslag om att sträva mot 35-timmarsvecka på sikt har motståndet från Svenskt Näringsliv varit benhårt. 

I våras gick arbetsgivarorganisationen ut med att 35-timmarsvecka med bibehållen lön skulle leda till att Sveriges BNP skulle sjunka med 509 miljarder kronor per år.

Dagens Nyheter skriver nu att organisationens egna anställda samtidigt jobbar 37,5 timmar i veckan under större delen av året, mindre än 95 procent av Sveriges tjänstemän enligt Svenskt Näringslivs egen statistik.

Under en fjärdedel av året, tre sommarmånader, sjunker arbetstidsmåttet dessutom ytterligare – till 32,5 timmar.

Anni Holmgren, hr-chef på Svenskt Näringsliv, skriver till DN att en anledning är att de anställda i hög utsträckning är engagerade även utanför arbetstid utan att få övertidsersättning.

Hon skriver också till tidningen att Svenskt Näringslivs linje är att arbetstiden ska vara en förhandlingsfråga, samt att en lagstiftad generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön är ett samhällsekonomiskt oansvarigt förslag.

Svenskt Näringsliv vice vd Mattias Dahl har också tidigare sagt till Arbetet att det man vänder sig emot är en generell arbetstidsförkortning i lag, inte att fack och arbetsgivare gör branschvisa överenskommelser.

Från socialdemokratiskt håll är å andra sidan ett argument som lyfts fram för generell arbetstidsförkortning just att många tjänstemän har fått ett mer flexibelt arbetsliv, medan andra grupper är bundna till sina arbetsplatser 40 timmar i veckan.