SVT:s ”Jag vill bli en Short King” håller inte i längden
Nora Flygt ser SVT Edit:s nya dokumentär om korta killar där kändisar som David Sundin och Mauri Hermundsson, som inte tänkt överdrivet mycket på frågan, får uttala sig ändå.
Minns ni när Stina Wollter hyllades för sina avklädda danser på Instagram? Eller vad de andra kroppsaktivisterna under den tiden hette? Nej, knappt jag heller. Det känns avlägset med den kvinnliga ”body positivity”-eran.
Jag följer faktiskt inte kroppstrenderna tillräckligt noga för att veta vad som är inne just nu, men jag gissar smal? Senast jag hörde var det ”heroin chic” som kommit tillbaka, så det är väl svält man ska sträva efter.
Men det är inte den kvinnliga kroppsaktivismen som jag ska skriva om, den är jag alldeles för trött på. Egentligen på männens också, trots att den knappt hunnit börja.
Jag är trött på allt som har med kroppar att göra, trött på att tänka på min egen, trött på vår allas besatthet av hur kroppar ska se ut och trött på varenda en som klagar på sina kroppskomplex.
Manlig kroppsaktivism
Nu är det iallafall dags för en manlig kroppsaktivism. Jaha. Eftersom män har relativt stor frihet i hur smala, muskulösa eller tjocka de får vara har de varit tvungna att hitta något annat än omkretsen att må dåligt över.
Det blev längden. Eller avsaknaden av den, om man inte når upp till minst 185 centimeter (5 centimeter längre än medellängden för svenska män).
Public service har i allmänhetens tjänst gjort grävande journalistik på ämnet korta killar. Nåväl, särskilt grävande är det väl inte. Snarare blir det ett utrymme för män att få prata om jobbiga saker.
Sundin kanske inte kan dunka basketkorgen, men han får enligt egen utsago betalt för att vara kort (=rolig)
I SVT Edit dokumentären ”Jag vill bli en short king” försöker Theo, 174 centimeter kort, bli bekväm med sin längd. Att vara en short king är något som blivit trendigt på bland annat TikTok och handlar kort och gott om att korta män ska äga sin längd.
Theos resa mot att bli en short king börjar genom att spela basket med komikern David Sundin, som menar att han har sina 170 centimeter att tacka för att han utvecklat humor. Sundin kanske inte kan dunka basketkorgen, men han får enligt egen utsago betalt för att vara kort (=rolig).
Nästa aktivitet: klättra med den två meter långa youtubern Mauri Hermundsson för att se världen från hans perspektiv. Höjdrädslan gör att de snabbt kommer ner på marken igen. Väl där säger Hermundsson att han är glad att han inte har de problem som korta killar har – däremot har han bland annat svårt att hitta byxor i rätt längd.
Folkära kändisar som medverkar betyder inte bra tv
Jag förstår inte varför Sundin och Hermundsson blivit inbjudna, eller varför de valt att vara med och prata om ett ämne de egentligen inte har något att säga om.
Bara för man bjuder in den kortaste och längsta folkkära kändisen man kan hitta och klipper ihop det blir det inte bra tv. De båda profilerna verkar vara helt obrydda om sin längd, och tycks mest vara förvånade över att Theo är så besatt av det.
De som faktiskt har något att säga är den okända ortopedspecialisten Richard Marsell som varnar för smärtsamma och riskfyllda benförlängningsoperationer och sociologen Emma Engdahl som i korta övergångsklipp får typ trettio sekunder att säga något på ämnet.
I ett av dessa klipp menar Engdahl att det råder längdism i samhället. Korta män har svårare att få jobb, bra lön och att hitta partner.
Såklart tråkig och orättvist. Men så är det även för tjocka personer. Eller fula. Eller dem med andra normbrytande drag. Att vara snygg och passa in i normen är en fördel i nästan allting.
SVT kan göra en hel serie med kändisar som svarar på frågor om hur det känns att vara ful/snygg, tjock/smal, och ja, vad som helst man kan ha komplex för.
Alla med den fantastiska slutklämmen att, hör och häpna, det sitter bara i huvudet!
Konfronterar tjejpodd
Vem är det som fått det här med längden att sätta sig i Theos huvud då? Jo, det är såklart tjejernas fel att han mår dåligt över att vara kort, eftersom det framför allt är på dejtingmarknaden han stöter på problem.
Därför vill han konfrontera två tjejer som i sin podcast ”Kul i kombo” flertalet gånger uttryckt att de inte är intresserade av att dejta korta killar. Särskilt mycket konfrontation blir det inte, men äntligen får vi se någon med åsikter i dokumentären.
Poddaren Sara Sundberg menar att med tanke på hur många skönhetsideal det finns för kvinnor är mäns längd ett ganska litet problem i jämförelse. Hennes kompanjon Malin Lindgren erkänner att hon vill ha en lång man för att själv inte känna sig som en jätte, men också att om killar hade ägt att de gillar långa tjejer hade det nog inte varit ett problem.
#tallqueen
Det sista besöket bär av till kändisen Julia Franzén. Hon är 182 centimeter och inne på samma spår som podduon. Om korta killar inte blir osäkra och påpekar hennes längd, utan låter henne sträcka på sig och bära klackar, är det inga konstigheter att dejta någon kortare.
Att tjejer föredrar långa killar verkar vara för att de själva inte vill känna sig stora och okvinnliga. Så kommer allting tillbaka till tjejers dåliga självkänsla.
Det hade uppenbarligen behövts en #tallqueen för att lösa både kvinnor och mäns längdkomplex. Men eftersom alla är så trötta på att tycka att kvinnor i alla former och storlekar är vackra lär det väl inte hända.