Det har stormat kring Northvolt de senaste månaderna. Det har rapporterats om försenade leveranser, miljardförluster och arbetsmiljöproblem

Sedan slutet på juni utreder polisen om det finns ett samband mellan fyra oförklarliga dödsfall och kemikalier som används på batterifabriken. Det väntas ta veckor innan Rättsmedicinalverket kommer med svar. 

Förutom det leder polisen även tre förundersökningar mot Northvolt. Åklagare väntas också väcka åtal kring två dödsolyckor som inträffade i slutet på förra året.

Tillbud

Ett tillbud definierar Arbetsmiljöverket som en ”nästanolycka”. Det kan till exempel handla om att någon fallit från några meters höjd utan att skada sig eller ett rök-, gas- och kemikalieutsläpp utan att någon har skadats. 

Samtidigt hanterar Arbetsmiljöverket flera ärenden rörande företaget. 

Sedan 2019 har det anmälts 17 olycksfall och 26 tillbud på Northvolt till Arbetsmiljöverket. Dessa rör inte endast batterifabriken i Skellefteå. Northvolt har totalt tio olika bolag. Till exempel har flera tillbud anmälts från Northvolts labb i Västerås.

Just nu handlägger Arbetsmiljöverket tre pågående ärenden rörande olycksfall på Northvolt.

Två av olycksfallen som handläggs av Arbetsmiljöverket är samma incidenter där polisen utreder arbetsmiljöbrott. 

Detta utreder Polisen och Arbetsmiljöverket:

28 juli 2024, Northvolt Ett, Skellefteå  

En man håller på att rengöra ett rör när det inträffar en övertrycksexplosion. Explosionen flyttar på hans gasmask, det uppstår en glipa, och kemisk vätska träffar mannens ansikte. 

Mannen får en decimeter stor kemisk brännskada på pannan efter olyckan som polisanmäls. Polisen inleder en förundersökning och utreder händelsen som arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

Northvolt själva rapporterar inte in olyckan till Arbetsmiljöverket, vilket Arbetet rapporterat om tidigare.

I ett mejl, som Arbetet tagit del av, påtalar Arbetsmiljöverket Northvolt att man inte anmält händelsen. 

Chefen svarar Arbetsmiljöverket att de inte anmälde olyckan då de ansåg att det rörde sig om ”en mindre incident”.  

Juli 2024, Northvolt Ett, Skellefteå 

En okänd man drabbas av ”ett akut sjukdomstillstånd” på arbetsplatsen, något som Arbetet har rapporterat om tidigare. Exakt när det inträffade kan polisen inte svara på.

Händelsen utreds tillsammans med de fyra oförklarliga dödsfallen som polisen utreder. 

Förutom det har polisen inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Polisen utreder ifall arbetsgivaren har anmält sjukdomstillbudet till Arbetsmiljöverket inom rimlig tid eller inte, berättar Patrik Åström vid polisens Miljöbrottsgrupp. 

7 juli 2024, Northvolt Ett, Skellefteå 

Det är runt lunchtid en söndag när två personer som jobbar på ett labb på batterifabriken ska ha kommit i kontakt med farliga ångor.

Enligt Northvolts anmälan till Arbetsmiljöverket hände det i samband med att en anställd, utan skyddskläder, skulle förbereda sig för att hjälpa en kollega med skyddskläder. Personen utan skyddskläder ska ha andats in ångorna och båda fördes till sjukhus. De bedöms blivit lindrigt skadade, enligt polisanmälan. 

Åklagare Christer B Jarlås leder förundersökningen. Han leder även förundersökningen om dödfallet som inträffade på batterifabriken i slutet på förra året. En man i 25-årsåldern dog efter en explosion på arbetsplatsen. Åklagaren är på semester och Arbetet har inte haft möjlighet att intervjua honom. 

Northvolt meddelar i anslutning till olyckan att de inlett en intern undersökning som kommer rapporteras till Arbetsmiljöverket. 

19 april 2024, Northvolt Ett, Skellefteå 

En anställd ville rengöra ett utrymme med en slang. När hon drar slangen från slangvindan dras den tillbaka. Hennes högra hand fastnar i slangvindan mellan två slangar. Efteråt gör det ont i handen, handleden, skuldran och delar av nacken. 

”Jag kan inte arbeta med min hand. Jag har fruktansvärt ont och äter 15 tabletter om dagen. Jag har två barn och kan inte hantera mina dagliga aktiviteter”, skriver den anställde i anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Myndigheten har ställt krav på åtgärder och Northvolt har bland annat gjort en intern utredning. Där framkommer att hon uppsökte sjukvård och att läkare konstaterade att hon skadat musklerna. Numera ska det finnas tydligare instruktioner för hur man hanterar slangvindan.  

Ärendet hanteras av Arbetsmiljöverket som ett olycksfall. Polisen är inte inblandad.

Arbetsmiljöverkets kravlista

Den 7 augusti genomförde Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion på batterifabriken i Skellefteå.

Två dagar efter inspektionen mejlade Arbetsmiljöverket en kravlista till Northvolt. I den står att de vill ha information om en olycka som skedde den 3 juli, som Arbetet inte har kunnat identifiera och inte finns registrerad i Arbetsmiljöverkets diarium.

I början på september kommer myndigheten genomföra en föranmäld inspektion på Northvolt.