Den Samhallanställde mannen hade rast och skulle hämta sin plånbok i omklädningsrummet på företaget där han jobbade.

Men det var inte lugnt som det brukade vara vid omklädningsrummet denna dag i maj.

En annan anställd hade nämligen drabbats av magsmärtor och lagt sig där för att vila. I samband med det hade många personer samlats. Det uppstod en ”tumultartad situation” som IF Metall beskriver det i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Ord står mot ord

När mannen försökte ta sig fram till sitt skåp knuffades han av en kollega som också skrek åt honom. Han ska då ha sagt ”rör mig inte” och ”du får aldrig röra mig igen” till kollegan, enligt hans egen och fackets version av händelsen.

Enligt Samhall ska mannen i stället ha hotat sin kollega. Hotet ledde till att han avskedades från sin tjänst i juni i år. 

– Ord står mot ord, och i det läget är det arbetsgivaren som har bevisbördan, säger Susanne Östh, ombudsman på IF Metalls förhandlingsenhet.

IF Metall: ”Samhall har ett särskilt ansvar”

Facket kräver nu att avskedandet ogiltigförklaras. 

– Vi tycker att den utredning företaget gjort av händelsen är bristfällig. Samhall har också ett särskilt ansvar som arbetsgivare. De som är anställda där är det av en anledning, säger Susanne Östh.

Facket anser att Samhalls särskilda ansvar innebär att mannen borde få behålla jobbet även om hot förekommit, och att man måste väga in den stökiga situation som varit när händelsen inträffade.

– Vi tycker att man borde ha gett honom en chans till, till exempel genom omplacering i första hand. 

Att mannen jobbat prickfritt på Samhall i nästan fyra år, och är i stort behov av jobbet för att kunna försörja sig och sin familj lyfts också som argument för att mannen ska få tillbaka sitt jobb.

Samhall: ”Vi känner oss trygga med beslutet”

Samhall anser dock att beslutet att avskeda mannen var korrekt, men vill inte gå in närmare på vad företaget anser har hänt.

– Vi känner oss trygga med vårt beslut och delar inte bilden av vad som har hänt så som det beskrivs i stämningsansökan. Nu får vi avvakta Arbetsdomstolens prövning, skriver Maria Soläng, pressekreterare på Samhall till Arbetet.