Det är snart ett år sedan Säkerhetspolisen beslutade om höjd terrornivå från förhöjt hot (3) till högt hot (4). Till följd av detta har en rad säkerhetsåtgärder införts. En av dessa har varit på mångas läppar, med rätta.

Väskförbud på större evenemang innebär problem för många. Det är inte bara läppglans och puder som behöver rymmas. Det är nycklar, mobiltelefon, mensskydd, en tjockare tröja eller regnkläder. Det kan vara en vattenflaska eller en poncho för när det väntas regn. Snacks för att slippa ruineras, en laddare eller powerbank för att ladda mobilen.

Köpa nya kläder

Problemet med väskförbudet är att det, i alla fall för alla som deltar på evenemangen i fråga, är helt uddlöst. Det är nämligen helt tillåtet att ha på sig en fiskarväst med åtta fickor. Det är också tillåtet att ha på sig cargobyxor (en trend vi alla hade mått bättre av om den gick i graven) och, tja, alla kläder som har inbyggda utrymmen.

Videos och tips på hur man förvandlar en scarf till en väska sprider sig som en löpeld på Instagram och TikTok.

Karina Cubilla

Med andra ord är det helt tillåtet att bära med sig massa saker in. Varför detta sätt att bära saker på skulle vara säkrare än om de bars in i en väska finns det så klart ingen logik bakom.

Den som ska besöka en festival en hel dag eller åka på bortamatch och stötta sitt favoritlag behöver hitta kreativa lösningar. Arrangörerna till Way out West, Luger, har fått kritik för att de inte tillåter besökare att ta med tomma tygväskor eller mindre väskor som man inte kan ta av bandet på vid inpassering. 

Säljer väskor för en dags bruk

Däremot säljer Way out West tygväskor inne på sitt festivalområde. Dem får besökarna använda inne på området – men man måste köpa ny varje dag. Dagen efter går det, som sagt, inte att ta med en tom påse in. Hållbart? Inte särskilt, va.

För varje inskränkning som görs på möjligheten till en gullig outfit på festival så kommer hundratals idéer dyka upp för att rädda den.

Karina Cubilla

Men det finns andra, minst lika kreativa kryphål. Scarfen blir förhoppningsvis den hetaste accessoaren under större evenemang. Kreativitet ligger ju ändå i människans natur.

Videos och tips på hur man förvandlar en scarf till en väska sprider sig som en löpeld på Instagram och TikTok. En lagom trotsig motståndshandling mot en regel, som vare sig skadar någon eller gynnar någon girig aktör. Och en där man slipper köpa praktiska kläder om man inte känner för det.

Gör om, gör rätt Polisen

Det finns givetvis en poäng med att skärpa säkerheten. Det förändrade säkerhetsläget är på riktigt och bör tas i beaktande. Det är viktigt att följa myndigheters rekommendationer. 

Lika viktigt är det dock att de regelverk som implementeras är väl avvägda och brett accepterade. När det kommer till det absurda väskförbudet så är det tyvärr inte fallet. Väskförbudet gör inte evenemangen säkrare, inpasseringen smidigare eller arbetssituationen för dem som nu behöver muddra alla istället för att titta igenom en väska enklare.

Gör om, gör rätt Polisen. Och sluta försöka mjölka precis allt, Luger. Detta är bara desperat.

Och kom ihåg: för varje inskränkning som görs på möjligheten till en gullig outfit på festival så kommer en drös idéer dyka upp för att rädda den.