Kim Söderström, 49 år, från Falun kan redan skriva ordförande för Byggnads GävleDala och sommarpratare i P1 på sin meritlista. Nu vill han också bli ordförande för Byggnads.

– Efter tio år som ordförande i regionen vore det roligt att prova på att vara ordförande för förbundet, med det utrymme och den spelplan det medför. Det skulle ge större spelyta för förändringar, säger han.

Sedan det blev klart att tidigare förbundsordföranden Johan Lindholm valts till LO-ordförande i maj har medlemmar ringt och frågat Kim Söderström om de får nominera honom som ordförandekandidat.

– Jag har sagt att jag finns tillgänglig om de vill nominera mig, säger han.

Han tillägger att det känns ganska odramatiskt.

– Om medlemmarna vill ha mig, tänker jag att jag klarar att bli förbundsordförande. Om de vill ha någon annan så väljs jag inte. Det är precis som det ska vara. 

Vill låta medlemmarna rösta om avtal

Efter samtalen från medlemmarna har Kim Söderström skickat ut ett brev till flera av Byggnads kretsar i regionen där han presenterar sig och vad han skulle vilja göra om han väljs till ordförande för Byggnads.

– Det är tre huvudfrågor jag vill lyfta. Det handlar om medlemmarnas vardag, Byggnads organisation och Byggnads roll i samhället.

Under huvudpunkterna, som kommer från beslut på Byggnads kongress, ryms allt ifrån trygga arbetsplatser utan olyckor, till att Byggnads ska höras mer i samhällsdebatten.

Han vill också ge medlemmarna större inflytande, till exempel genom att prova rådgivande medlemsomröstningar kring avtal.

– Det är något som finns och fungerar i andra länder, till exempel i Danmark. Om medlemmarna får mer att säga till om är jag helt övertygad om att vi kommer att få fler aktiva medlemmar.

“Okända vill berätta om sina liv“

Kim Söderström blev känd utanför den fackliga världen när han utsågs till sommarpratare i radions P1 i år. Det är ovanligt att arbetare och fackliga företrädare sommarpratar och reaktionerna på sommarpratet har varit många.

– Jag har fått massor av uppmuntran, kärlek och glada tillrop, säger han och berättar om samtal, mejl, sms och långa brev från okända som berörts av hans program och vill berätta om sina liv.

– Det har varit otroligt överväldigande.

Har det gjort dig förberedd på kändisskapet som väntar om du skulle bli vald till förbundsordförande?

– Ja, du. Så kan man kanske se det, säger han och skrattar.

Även om Kim Söderström står till förfogande är det en lång väg till själva ordförandevalet. 

Medlemmarna har än så länge bara nominerat honom till sina lokala kretsar, varje krets nominerar sedan en kandidat och det är regionen som till slut beslutar vilken kandidat som ska nomineras till valberedningen i förbundet.

Själva ordförandevalet sker på Byggnads extra förbundsfullmäktige den 19 november.