Den här artikeln har uppdaterats med nya uppgifter från företaget Northvolt om att det oförklarliga dödsfallet handlar om en drunkningsolycka.

Ytterligare en person, som jobbar på Northvolt har dött i juli, meddelar polisen på sin hemsida i dag, tisdag. Tidigare i år har tre Northvolt-arbetare hittats döda i sina hem. Då ingen dödsorsak har kunnat fastställas inledde polisen en utredning i början på sommaren.

Dödsfallet rör sig om en man i medelåldern. Enligt polisen är dödsorsaken okänd.

Under tisdagseftermiddagen gick företaget Northvolt ut med att dödsfallet rörde sig om drunkningsolycka.

”Jag har nu fått bekräftat av polisen att det dödsfall som de refererar till är en kollega som omkom efter en tragisk drunkningsolycka som inträffade på fritiden”, uppger Northvolts presstalesperson Matti Kataja till tidningen Aftonbladet.

Polisen Patrik Källman, som leder utredningen av de oförklarliga dödsfallen bland Northvolt-arbetarna, vill inte kommentera Matti Katajas uttalanden i Aftonbladet.

Hur kan någon som har dött efter en drunkningsolycka ha dött av oförklarliga skäl? 

– Om vi pratar rent generellt så behöver drunkning inte vara den primära dödsorsaken i en drunkningsolycka. Det kan finnas andra orsaker.

Dödsfallet ingår i samma utredning som de tidigare oförklarliga dödsfallen bland Northvolt-arbetarna och Rättsmedicinalverket kommer genomföra en utvidgad obduktion, berättar Patrik Källman.

Akut sjukdomstillstånd

Polisen meddelade även på hemsidan på tisdagen att man har fått kännedom om ett akut sjukdomstillbud på arbetsplatsen. Polisen Patrik Källström berättar att det rör sig om ett tips – men att man inte vet vem det handlar om, bara att det är ytterligare en man i medelåldern. 

– Vi vet inte vem det är, vi har inget namn, ingenting. Man kanske kan anta att den här personen vill vara anonym. Sedan är det omgärdat med sekretess inom sjukvården också. 

Mer än så vill Patrik Källström inte kommentera kring omständigheterna. Det finns ingen misstanke om brott gällande sjukdomstillbudet.

”Lite Agatha Christie”

Alla händelserna ligger under samma utredning i nuläget. Det finns i nuläget inget känt orsakssammanhang mellan arbetsplatsen och de berörda personernas död och sjukdom förutom att de alla just jobbat på Northvolt. Polisen håller förhör och försöker kartlägga händelserna i väntan på svar från Rättsmedicinalverket.  

– Det är analyserna som kommer fälla avgörandet, det är det som är det sprängande punkten. Det är ju lite Agatha Christie (deckarförfattare, reds. anm.) det här, man kan spekulera mycket. Men det är analyserna som får visa om det finns ett orsakssammanhang. Just nu vet vi helt enkelt inte.

Kan dröja veckor

Och det väntas dröja veckor innan det kommer något besked från Rättsmedicinalverket. 

– Det är lite olyckligt. Det är semestertider och man kan anta att det går lite saktare på RMV.   

Om analyserna skulle påvisa något specifikt kommer polisen inleda en förundersökning. 

Har du något att säga till de som jobbar på Northvolt och blir oroliga över rapporteringen om dödsfallen? 

– Är man orolig så kanske man ska börja med att ta kontakt med sitt närmsta skyddsombud. Berätta om oron och reda ut om det är abstrakt eller konkret.