Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Undersköterskan Therésè  får kortare arbetstid med full lön

Arbeta 90 procent med 100 procent i lön. Hemtjänsten i Skövde testar arbetstidsförkortning. Resultatet är mindre stress, mer återhämtning och lägre sjuktal.

Fler kvällar och helger ger plustid som växlas in till kortare arbetspass i hemtjänsten i Skövde. I stället för 37 timmar i vecka blir veckoarbetstiden i snitt 33 – 34 timmar på en heltidstjänst. 

– Det blir mer återhämtning. Vi är gladare och känner att vi mäktar med, hemtjänsten är ganska tung, det är minutstyrt, säger Therésè Olsson, undersköterska och huvudskyddsombud.

Kvällar ger arbetstidsförkortning

Hon arbetar i Ryd där hemtjänstenheten har ett fast schema. Innan arbetstiden kortas ska den först arbetas in, sedan justerar chefen schemat. Oftast kortas kvällspassen i starten med en eller två timmar, ibland avslutas också förmiddagspassen tidigare.

Läs också: I Region Blekinge ger varje timme på natten extra tid

– Du får mer tid hemma och mer ledig tid för samma peng, säger Therésè Olsson.

Under sommarmånaderna har arbetstidsförkortningen pausats och heltidsmåttet är åter 37 timmar. Therésè Olsson, som arbetar 90 procent, tycker att det är tydligt hur stressen ökar.

Arbetstidsförkortningen är ett pilotprojekt som är inne på sitt andra år och fortsätter till våren 2025 under förutsättning att de utlovade statsbidragen betalas ut.

– Jag hoppas att det breddinförs. Eller att det blir en generell arbetstidsförkortning i hela vården, säger Therésè Olsson.

Therésè Olsson, undersköterska

Therésè Olsson, undersköterska

Sjukskrivningarna har minskat

Med den kortare arbetstiden har sjukfrånvaron blivit lägre. Therésè Olsson är övertygad om att förklaringen är att vissa arbetspass kortats.

Den bilden delar enhetschefen Malin Hadzic, enligt henne är det långtidssjukfrånvaron som minskat. 

– Vi är fantastiskt nöjda och ser att personalen mår gott av det, säger Malin Hadzic.

Arbetstidsförkortningen testas i två hemtjänstenheter, på äldreboende och en korttidsenhet.