Många kommuner tar betalt för kaffet på jobbet
I en av tre kommuner måste undersköterskorna fortfarande betala för sitt jobbkaffe ur egen ficka.
Men Ulricehamn är en av de kommuner som backar och inför gratis kaffe.
– Alla andra får ju. Det är viktigt, säger undersköterskan Maria Klaesson.

Ulricehamn ger numera gratis kaffe till sina anställda.
Det var förra året som Kommunalarbetaren i flera artiklar granskade kaffet i Sveriges kommuner och regioner. Vi har nu gjort samma undersökning och ställt frågan till personalcheferna i Sveriges kommuner om de har gratis kaffe eller inte till sina anställda.
I ett 70-tal kommuner i Sverige måste undersköterskor och barnskötaren själva betala sitt jobbkaffe och det är fortfarande vanligt med olika former av löneavdrag för kaffet.
Så ser det ut i bland annat Örebro och Dals-Ed. I Tibro i Västergötland får man ett löneavdrag på 30 kronor i månaden om man vill dricka kommunens kaffe.
Siffrorna är ungefär desamma som i fjol, men något verkar ändå bubbla i kaffeautomater och termosar runtom i Sverige för tre kommuner inför från och med i år gratis kaffe. Det är Norsjö i Västerbotten, Storfors i Värmland och Ulricehamn i Västergötland.
Kaffe för närmare en halv miljon
I Ulricehamn handlar det om ett återinförande, kommunen hade i många år gratis kaffe men tog bort det av kostnadsskäl. Nu har politikerna satt av 400 000 kronor för att de anställda ska få gratis kaffe.
– Det är en viktig gest. I grund och botten handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare, säger HR-chef Tobias Söderman till Ulricehamns Tidning.

Maria Klaesson är nöjd med sitt kaffe.
En som är glad åt beslutet är undersköterskan Maria Klaesson som arbetar på Hökerumsgården utanför centralorten.
– Jag tycker att det är trevligt. När de slutade med det fick vi ha en lista där vi turades om att köpa kaffe. Nu kan vi bara gå och hämta det.
Slipper kaffekassan
Hon får medhåll av Christina Dahl Håkansson som jobbar i hemtjänsten i Ulricehamn:
– Jag tycker att det är på tiden att vi får gratis kaffe. Det är en morot för dem som jobbar och så slipper vi ha koll på vem som har betalat och inte.
Inom hemtjänsten har man tills i år haft en egen kaffekassa. Christina tycker att kaffet fyller en viktig social funktion.
Även Maria Klaesson menar att kaffet är viktigt.
– Det blir en slurk på morgonen och på kvällen när man överrapporterar. Jag tycker att det kan ingå, alla andra får ju kaffe.