Fem personlighetstyper som förstör din arbetsdag
Vi är andra människors arbetsmiljö. Antingen kan vi göra livet lättare för dem som jobbar i vår närhet. Eller tvärt om. Här är typerna som kan få den bäste att bryta ihop på jobbet.
Snick-snackaren – pratar hål i huvudet på dig
Alla som träffar människor på jobbet har mött hen – personen som aldrig slutar prata. Visst är det trevligt att växla några ord, så länge det är just några och du har tid. Snick-snackaren bryr sig inte om sådana begränsningar utan berättar långrandigt sitt livs historia medan kassakön växer i mataffären, eller barn slår varandra med spadar på förskolan när Snick-snackaren hämtar sitt barn. Subtila signaler hjälper inte, Snick-snackaren tänker berätta klart, om du inte rakt ut ber hen att sluta, eller går därifrån.
Besserwissern – gör jobbet bättre än du
Den här personen vet allt och gör aldrig några fel. Framför allt är besserwissern mycket bättre på ditt jobb än du själv. Även om hen helt saknar erfarenhet från ditt yrke delar hen storsint med sig av dåliga tips du aldrig bett om. Besserwissrar slår ofta till mot skolor och förskolor. Eftersom de själva gått i skolan, en gång för hundra år sedan, vet de hur undervisningen borde skötas, mycket bättre än du som har utbildning, erfarenhet och anställning för uppdraget.
Den missnöjde – klagar på allt
Det går att hitta fel på allt, och den missnöjde anstränger sig verkligen till max. Är inte maten på restaurangen för kall, är den för varm. Posten kommer alltid för sent, förutom de dagar då den kommer för tidigt. Och alla yrkeschaufförer kör som biltjuvar om de inte är sniglar, förstås. Inget fel är för litet för att uppmärksammas av den missnöjde. Hen påtalar gärna felen högt och ljudligt, och allra helst för din chef eller i en insändare i lokaltidningen.
Egoisten: ”Inte mitt jobb”
Vanligt hyfs är inte vanligt för egoisten. Eftersom ”det inte är mitt jobb” tänker egoisten inte hjälpa till med någonting. Varför plocka upp skräpet när man missar papperskorgen? Det kan ju du göra. Eller lämna disken på rätt ställe och lägga tillbaka saker på sin plats. Att bygga varuberg med streckkoden åt fel håll är en favoritsysselsättning, liksom att parkera framför postlådor/soptunnor och ingångar. Hur stora problem det skapar för dig spelar ingen roll, bara egoisten får det lite bättre.
Den stressade – byter kö och skapar kaos
Alla har vi bråttom ibland, men den stressade har gjort det till en OS-gren att höja blodtrycket både på sig själv och andra. Hen rusar fram genom livet, tränger sig före i köer, sick-sackar mellan filer och sliter och river i hyllor – allt för att tjäna någon sekund. Det blir synd om kassörskan om varans streckkod inte fungerar, eller om busschauffören om bommarna går ner vid järnvägsövergången. Den stressade suckar ofta högljutt, trummar med fingrarna och drar sig inte för att be andra skynda på. Sedan stormar de vidare och lämnar utmattning och kaos efter sig.