Varför kom reformen 1974?

Det uttalade syftet var att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Men reformen växte fram ur behovet att få ut kvinnor på arbetsmarknaden, eftersom det rådde brist på arbetskraft. Senare har andra motiv för föräldraförsäkringen lagts till, som att gynna barnets anknytning till föräldrarna.

Uppnåddes syftet?

1970 deltog 62 procent av kvinnorna i arbetskraften, 1986 hade andelen stigit till 81 procent. Under samma period byggdes också barnomsorgen ut, men föräldraförsäkringen anses ha spelat stor roll.

Hur gick debatten?

Motstånd mot reformen fanns på högerkanten, men även inom socialdemokratin. Att ha råd med hemmafru sågs av många som ett framsteg, och att mammor arbetade uppfattades då som ett steg tillbaka för välfärden. Förespråkarna vann arbetarrörelsens stöd genom att tala om könsneutralitet: Staten borde inte ge män och kvinnor olika rättigheter.

Hur många pappor tog ledigt?

1974 tog omkring 500 pappor ut föräldrapenning. Sammanlagt tog de därmed 0,5 procent av dagarna, medan mammorna tog 99,5 procent. Det var väntat, den ekonomiska kalkylen för försäkringen byggde på att få pappor skulle utnyttja den. I dag tar papporna drygt 31 procent av dagarna.

Hur har den lediga tiden byggts ut?

1974 fick föräldrarna sex månader (180 dagar) med föräldrapenning. Redan 1975 blev det 210 dagar. Sedan har antalet dagar ökat stegivs till dagens 480, varav 390 ger ersättning baserad på din inkomst.

Och ersättningsnivån?

För 50 år sedan var föräldrapenningen 90 procent av inkomsten, det vill säga högre än dagens 80 procent. Under 1990-talskrisen sänktes nivån till 75 procent, men 1998 höjdes den till 80 procent igen. För dem som inte hade arbetat var ersättningen i början 25 kronor om dagen, motsvarande summa är i dag 250 kronor.

Kan jag få mer pengar?

Ja, utöver pengarna från Försäkringskassan har du som omfattas av kollektivavtal rätt till kompletterande ersättning. Den gör att du totalt får 90 procent av lönen. För kommunalt anställda och privatanställda tjänstemän kallas den föräldralön och betalas av arbetsgivaren. Privatanställda arbetare får så kallat föräldrapenningtillägg, ansök hos AFA.

Vad är snabbhetspremien?

1980 kom regeln att föräldrar som får barn med högst 30 månaders mellanrum får behålla sin sjukpenninggrundande inkomst oavsett hur mycket de jobbar mellan födslarna. Avsikten var att skydda kvinnor som gick ner i arbetstid efter första barnet, men barnafödandet ökade oväntat när föräldrar ”skyndade på” med andra barnet. Mönstret med tätare födslar har blivit bestående.

Vad är senaste nytt?

Att andra än barnets föräldrar kan få föräldrapenning för att ta hand om barnet. Sedan den 1 juli kan nämligen barnets vårdnadshavare överlåta upp till 90 dagar till exempelvis vänner eller släktingar. Och att de så kallade dubbeldagarna, då föräldrarna är lediga tillsammans, har utökats från 30 till 60.

Hur var det före föräldraförsäkringen?

En lag år 1900 tvingade industriarbetande kvinnor till fyra veckors obetald ledighet vid barnafödsel. På 1930-talet infördes moderskapspenning, som sedan förbättrades i takt med att behovet av arbetskraft ökade.