En gång, när Siri Almqvist skulle rengöra en maskin på Northvolt, hittade hon en utmattad arbetare sovandes på maskinens golv. 

Till SVT vittnar en före detta arbetare på batterifabriken att även hon somnat på toalettgolvet av utmattning. En annan påstår att snabb produktionstakt prioriteras högre än säkerheten. 

Tidningen Norran har pratat med ett 20-tal personer som uttryckt oro kring arbetsmiljön på Northvoltområdet. Bland annat vittnar de om en rädsla för kemikalier, bristfällig skyddsutrustning och bristande kommunikation. 

Och enligt en granskning som Dagens Nyheter nyligen gjort har minst 29 allvarliga olyckor inträffat på batterifabriken sedan 2019. Förutom två dödsolyckor rör olyckorna förlorade kroppsdelar, kemikalier som skadat ögon, explosioner, bränder och anställda som andats in farlig gas eller rök.  

”Helvetet brakade loss”

På Siri Almqvists avdelningen utgjorde svart damm ett orosmoment. Hon jobbade som processoperatör på batterijätten i drygt ett år från slutet av 2021 till början på 2023. Hon axlade även rollen som skyddsombud på avdelningen där hon jobbade. Hon tycker att skyddsutrustningen de använde inte var tillräcklig.  

– Det är ganska enkel matematik. Det kan aldrig vara bra att jobba dag ut och in i damm med ett vanligt covidskydd som inte är bra på att skydda luftvägarna, säger hon. 

Men att ta upp funderingar kring arbetsmiljön var inte lätt. 

Siri Almqvist berättar att ”helvetet brakade loss” i samband med ett morgonmöte då hon både är ny på jobbet och ny som skyddsombud. En chef tydliggjorde för henne och kollegorna att de var där för att producera – inte för att ha raster. 

– Han sa: ”Ni får äta lunch men resten av tiden jobbar vi”, säger Siri Almqvist. 

Hon protesterade. 

– Jag sa: ”I Sverige har vi rast på förmiddagen, lunch och rast på eftermiddagen”. 

Siri Almqvist uppmärksammade chefen om den svenska modellen, kollektivavtal och lagverk.

– Det blev tydligt att vi bara är brickor i spelet. Det handlar bara om att producera, producera. Människan skiter man i. Den arbetsmiljön blir ju inte bra.  

Chefen: ”Facket är maffia”

Det var den första av många konflikter på arbetsplatsen – efter det kände hon att vissa arbetsgivarrepresentanter ”hade bestämt sig för att hon var jobbig”. Hon kände sig förföljd. 

– När vi pratade fackligt sa en chef: ”I Venezuela är facket maffia”, säger Siri Almqvist. 

Vid ett annat tillfälle går brandlarmet och Siri Almqvist samlar ihop kollegorna för att gå ut. Då säger en chef att det är falskt larm och att de inte behöver lämna arbetsplatsen – han säger att han har fått besked om det från sina chefer. Siri Almqvist protesterar – och efter många turer går till slut hon och kollegorna ut. I korridorerna ropar säkerhetspersonal att alla måste utrymmas. På samlingsplatsen får Siri Almqvist reda på att det hade uppstått en eldslåga på grannavdelningen. 

– Så det var ju inte falskt larm även om det inte var värsta larmet. Men man vet ju inte vad som kan hända – det är helt vansinnigt.

Hierarkier och okunskap

För Siri Almqvist symboliserar de här två händelserna två problem på batterifabriken: okunskap om svensk arbetskultur och osunda hierarkiska strukturer. Chefen hade fått informationen om det falska larmet av sina chefer som inte var på plats i Skellefteå, enligt henne. 

– Han sa: ”Jag säger inte emot mina chefer och då ska du inte säga emot mig.” Hierarkin blir så otroligt påtaglig när man inte ens under ett pågående brandlarm vågar säga till sin högre chef att de anställda måste gå ut, säger Siri Almqvist. 

Och hon upplever att kunskapen om vad facket har för roll på svensk arbetsmarknad var väldigt ojämn mellan olika avdelningar och chefer under tiden hon jobbade där. Hon betonar att det också fanns gott om bra chefer och avdelningar där det fungerade bra.

– På pappret jobbar Northvolt utefter den svenska modellen och är kollektivavtalanslutna – i praktiken finns det många utländska mellanchefer som inte har koll. 

Uppmanades lägga sig i tid

För Siri Almqvist brast det när hon fick en skriftlig varning angående hur hon hanterat risken att få migrän på sin fritid. En chef hade tagit del av en bild på appen Snapchat där hon höll på med trädgårdsarbete innan hennes skift. Lite senare fick hon ett migränanfall – något hon får då och då efter en whiplash-skada.   

I varningen, som Arbetet tagit del av, uppmanas hon att inte göra ”ansträngande aktiviteter” före jobbet. Hon uppmanas även gå och lägga sig i tid för att komma utvilad till jobbet. 

– Jag äger ett hus och har saker jag måste göra hemma. Jag mår bra av att röra på mig. Jag är en 50-årig kvinna och vet väl när man ska gå och lägga sig. 

Hon kände sig orättvist behandlad. Ensam. Liten och maktlös. Hon gick till läkaren och blev sjukskriven. Under sjukskrivningen insåg hon att hon aldrig skulle kunna återvända till batterifabriken och sa upp sig.

”Vore slutet på staden”

Numera jobbar hon i en butik i Skellefteå och trivs bra. Och snacket går i staden, berättar hon. Om de mystiska dödsfallen. Om Northvolts framtid. 

– Vi vill ju att Northvolt ska funka – det vore slutet på den här staden annars. 

Enligt Siri Almqvist är det människan som är det farliga just nu.

– Det största problemet är att den högsta ledningen blundar för verkligheten. Den dagen de kan sätta sig ner och lyssna och ta in vad de som jobbar kvar där säger och gör förändringar för att se till att bli säkrare – då tror jag att det kan bli bra. 

Northvolts svar

Arbetet har sökt Northvolt för en telefonintervju men kommunikationschefen Matti Kataja svarar i stället över mejl.

Han skriver att alla chefer med personalansvar går obligatoriska utbildningar om arbetsgivaransvar, säkerhet för anställda och arbetsmiljölagstiftning. Nyanställda utbildas om arbetsmiljö och säkerhet från dag ett, skriver han.

Vad gör ni för att se till att det finns en öppen kultur där anställda vågar säga vad man tycker? 

”Det är något vi uppmuntrar från första dagen på jobbet när vi utbildar nyanställda. Arbetsmiljöarbetet bygger på delaktighet från alla medarbetare. Varje vecka har alla medarbetare möjlighet att ställa frågor direkt till vår vd Peter Carlsson. Om någon önskar så går det självklart att lämna synpunkter anonymt i vår visselblåsartjänst”, skriver Matti Kataja.