Efter mystiska Northvolt-dödsfallen – det här händer i utredningen
Obduktionen av det sista dödsfallet är klar: även Northvolt-arbetaren som hittades död på sin balkong dog av oförklarliga skäl. Nu letar Rättsmedicinalverket efter kemikalier som används på batterifabriken.
I januari i år hittades Mahari Baraki, 33 år, död i sin säng. Dagen innan hade han jobbat på Northvolt som städare för Sodexo, något som Arbetet rapporterat om tidigare.
En månad senare hittas en 19-åring död i sin säng – även han jobbade på batterifabriken.
Efter att ytterligare en person, en man i 60-årsåldern som jobbade på Northvoltfabriken, hittats död på sin balkong i juni startade polisen en utredning för att se om det finns ett samband mellan de tre.
Gemensamt för alla tre dödsfall, förutom att de jobbat på batterifabriken, är att det rör sig om oförklarliga dödsfall. Det kan nu konstateras efter att obduktionen av mannen i 60-årsåldern är klar, bekräftar Petter Källman, kriminalinspektör vid polisens miljöbrottsenhet.
Letar efter Northvolt-kemikalier
Nu när den rutinmässiga obduktionen är klar i det senaste dödsfallet kommer Rättsmedicinalverket att gå vidare med rättskemiska analyser av samtliga dödsfall, berättar Petter Källman. Det innebär att de letar efter kemikalier som används på batterifabriken. Från de två första dödsfallen finns vävnadsprover som går att undersöka.
– Det förekommer ju naturligtvis många ämnen som är mer eller mindre hälsovådliga i en sådan här industri och då är ju frågan om det kan ha påverkat dem, säger Petter Källman.
– Rättsmedicinalverket genomför utökade prover redan nu för att försöka hitta en förklarlig dödsorsak.
Samlar in information
Polisens arbete består nu av att hålla förhör och insamla information som kan vara Rättsmedicinalverket till gagn.
– Vi samlar in uppgifter om hur arbetsmiljön har varit och vart man har rört sig på fabriken, säger Petter Källman.
Vilka håller ni förhör med?
– Jag vill inte gå in på detaljerna men det kan röra sig om förhör med allt ifrån nära bekanta och folk på Northvolt. Det är högt och lågt, vi kollar var det finns människor av intresse.
Utredningen kan ta lång tid, bedömer Petter Källman.
– Det är väldigt avhängigt av vad Rättsmedicinalverket kommer fram till. Men om jag höftar skulle jag säga i varje fall sommaren ut.