Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) säger att parterna i vårdkonflikten har accepterat medlarnas bud.

Vårdförbundet bekräftar att både strejken och övertidsblockaden nu blåses av.

Enligt facket kommer fler som jobbar obekväma tider få arbetstidsförkortningar. Som mest handlar det om fyra timmar per vecka. Den omfattande övertiden ska också utvärderas av parterna.

Sineva Ribeiro, förbundsordförande i Vårdförbundet. Här framför en logga för fackförbundet.
Sineva Ribeiro, förbundsordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundets ordförande Sineba Ribeiro säger att strejken gett resultat.

– Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan idag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid, säger hon i ett uttalande.

Enligt förhandlingschefen Annelie Söderberg har förbundet kommit så långt det är möjligt “just nu“.

– Detta var ett slutligt bud, och vi fortsätter det långsiktiga arbetet för hållbara arbetstider. Politiken och arbetsgivarna måste ta ansvar för att rädda vården, säger hon.

Från SKR:s sida är man nöjd med att strejken nu är över.

− Det är mycket bra att vi nu har ett nytt avtal på plats och att konflikten i hälso- och sjukvården därmed är över. Konflikten har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande

Arbetstid i fokus

Under konflikten har arbetstiden för vårdpersonalen varit i fokus. Enligt vårdförbundet har det nya avtalet bland annat följande fördelar:

  • Andelen natt för heltidsanställd på rotation på 36 timmar och 20 minuter sänks från minst 20 procent till minst 10 procent natt. 
  • Heltidsanställd på ständig natt vardagar, men inte söndag och helgdag, sänks från 40 till 36 timmar/vecka. 
  • Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar/vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.
  • Tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är nu borta ur avtalet. 

Källa: Vårdförbundet