Hur många dagar kan jag överlåta?

Om ni har delad vårdnad kan du och den andra vårdnadshavaren överlåta 45 dagar var till vem som helst. Om du är ensamstående får du överlåta 90 dagar. Du kan fortfarande överlåta alla dagar, utom de som är reserverade (90 dagar), till den andra vårdnadshavaren eller till din sambo.

Mitt barn är fött före den 1 juli. Kan jag ändå överlåta dagar?

Ja. Du kan överlåta dagar till vem som helst efter den 1 juli även om ditt barn är fött tidigare. Men det går däremot inte att överlåta föräldrapenning för dagar som har tagits ut före det datumet.

Till vem kan jag överlåta dagar?

De enda kraven är att den du överlåter dagar till omfattas av den svenska socialförsäkringen. Under tiden hen får föräldrapenning för ditt barn får hen inte jobba, studera eller söka jobb. Du överlåter dagar genom att logga in på Försäkringskassans hemsida.

Hur mycket pengar får den som tar hand om mitt barn?

Ersättningen beräknas på den personens inkomst, alltså sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det innebär att Försäkringskassan räknar ut ersättningen utifrån hur mycket hen tjänar per år. För den som saknar SGI, till exempel pensionärer och studerande, är det garantinivån, 250 kronor om dagen, som gäller. Föräldern kan välja om det ska vara dagar med föräldrapenning utifrån SGI eller dagar med lägstanivån, 180 kronor per dag.

Varför ändras reglerna för föräldraförsäkringen?

Enligt regeringen är syftet att underlätta för olika typer av familjekonstellationer att förena arbete och barn. Till exempel för ensamstående och familjer där fler än vårdnadshavarna har ansvar för barnen.

Är det något annat som ändras med föräldraledigheten?

Från den 1 juli kan ni ta ut fler så kallade dubbeldagar. Det betyder att båda vårdnadshavarna är lediga samtidigt med barnet. Tidigare kunde ni ta ut 30 dubbeldagar till och med barnets ettårsdag. Nu blir det 60 dagar de första 15 månaderna. Tänk på att en dubbeldag räknas som två dagar med föräldrapenning.