Torbjörn Hållö, som i dagarna utsågs till ny chefsekonom på LO, ser tydliga ljusningar i den svenska ekonomin. Även om det är mycket som behöves tas itu med.

Inflationen, som varit en stor börda för svenska löntagare, ligger nu runt Riksbankens mål på 2 procent, men räntesänkningarna går för långsamt, tycker Torbjörn Hållö.

”Inflationen är besegrad”

– Inflationen är ju besegrad sedan ganska länge, men däremot är ju konsekvensen av inflationskrisen kvar i mångt och mycket. Matpriserna är fortsatt höga, även om de slutat stiga så snabbt, och räntan är fortfarande väldigt hög.

Torbjörn Hållö tycker att den svenska Riksbanken sneglar för mycket på den europeiska, ECB, trots att förhållandena är mycket annorlunda i Sverige.

Flera länder i Europa har problem med att komma till rätta med inflationen, något Sverige alltså inte haft. Dessutom har de flesta svenska hushållen rörlig ränta på sina bolån, till skillnad från i många andra länder där räntorna ofta binds på 10–20 år, enligt Torbjörn Hållö.

– Det innebär att man får en nästan omedelbar effekt när man höjer eller sänker räntan i Sverige. Räntekostnader för hushållen i Sverige är just nu mångdubbelt större än i andra europeiska länder.

Inflationen sjunker till 1 procent

Dessutom, påpekar han, har den återhållsamma svenska lönebildningen bidragit till att inflationen sjunkit snabbare här än i andra länder.

– Det finns en större risk i många europeiska länder att man får löneökningar som driver på inflationen. Den risken i Sverige bedöms som cirka noll, säger Torbjörn Hållö.

I LO-ekonomernas prognos, som presenterades i mitten av juni, räknar man till och med att inflationen kommer ligga på 1 procent vid årsskiftet.

Arbetslösheten stiger

I prognosen räknar man också med att arbetslösheten kommer att stiga under året.

Vad borde man göra för att det inte ska bli så?
– Arbetslösheten i Sverige är väldigt kopplad just till att bostadsbyggandet har fallit ihop. Därför borde man stimulera bostadsbyggandet och framför allt med insatser som gör att de som planerar att på sikt bygga kan tidigarelägga sina beslut, säger Torbjörn Hållö.

Extra viktigt blir det i många Norrlandskommuner, där industrisatsningarna gör att behovet av bostäder är stort, anser han.

Beskatta bankerna hårdare

Torbjörn Hållö vill också se hårdare tag mot bankerna, som de senaste åren gjort stora vinster på grund av den höga räntan. Där ser Torbjörn Hållö gärna någon form av tillfällig bankskatt, som bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är föreslagit.

Även om de extremt höga vinsterna kommer att sjunka i takt med räntan finns det ett strukturellt problem med beskattningen av bankerna, anser Torbjörn Hållö.

– Att svenska banker är underbeskattade är ingen åsikt, utan det är ett faktum. Det beror bland annat på att finansiella tjänster är momsbefriade i Sverige. Det behövs generellt högre beskattning av banker som kombineras med en tillfällig skatt för att komma åt övervinsterna.

Torbjörn Hållö

Sedan den 24 juni chefsekonom på LO. 

Har bland annat en bakgrund som sakkunnig på näringsdepartementet, budgetsekreterare i Stockholms stad och ekonom hos Socialdemokraterna.

Ekonom på LO sedan 2011 och gruppchef för LO-ekonomerna sedan 2022.

Utbildad på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.