Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tog vid där hon själv slutade i Almedalen förra året, med ett starkt angrepp mot den politik som hotar välfärden genom den sittande Tidöregeringens skattesänkningar.

En relativt förutsägbar inledning alltså, från ett vänsterparti som under de senaste åren har fått se klasskillnaderna öka.

Välgörande nog vägrade Dadgostar också falla in i det politiska spelets kvasidebatt om vad svenskhet är och hur mycket svensk en svensk måste vara för att få kallas svensk.

Klassfrågor och orättvisorna var fullt tillräckliga att uppehålla sig vid.

Så i stället såg vi alltså en klassisk ilska från vänster mot den sänkta a-kassan, vårdköerna och bostadsbristen.

Men var fanns de konkreta motförslagen?

Politik för arbetarfamiljer

Som levererade under ett mellanvalsår har årets samtliga almedalstal naturligt nog lidit av en brist på konkreta förslag.

Nooshi Dadgostar lovade dock en stor ny satsning på elevhälsan. Den psykiska ohälsan hos unga ska enligt Vänsterns förslag motverkas med en satsning på 6000 nyanställningar av vuxna runt barn och unga i svenska skolor.

Och det här är extra intressant i den nya skoldebatt som har blossat upp i spåren av gängkriminella skjutningar av barn i våra skolor.

Häromdagen stod Jimmie Åkesson på samma scen i Almedalen och pratade om skolan.

Hans lösning var att skolbarn behöver mer ”veta hut” och han blåste liv i SD:s redan för några år sedan presenterade skolpolitik, som mest legat i träda sedan dess. Den liknar en modern variant av forna tiders ”uppfostringsanstalt”.

De barn som slogs ut av forna tiders skoluppfostran var i det närmaste alltid arbetarfamiljernas barn.

Det är SD-politik och mot bakgrund av detta absurda förslag att väcka en kontraproduktiv skolform till liv som sägs vara till för ”vanligt folk” är Vänsterpartiets satsning på 6 000 vuxna för att mota barns psykiska ohälsa betydligt mer intressant. Åtminstone för arbetarfamiljer.

I slutet av talet poängterade Nooshi Dadgostar hur viktigt hon tycker det är att de rödgröna partierna samlas till ett starkt och enat alternativ till Tidöpartierna inför valet 2026.

Frågan är bara hur det ska se ut.

Är C+V oförenligt?

Socialdemokraterna får ses som en helt nödvändig samarbetspartner, och efter vissa konvulsioner även Miljöpartiet.

Men hur är det med Centerpartiet?

Centern och Vänstern står mycket långt ifrån varandra. Ändå har Nooshi Dadgostar tidigare markerat att hon vill bryta upp den låsning i samarbetet som funnits och som fortfarande finns mellan partierna.

I frågan om vinstuttag och marknadisering av välfärden syns de båda partiernas ståndpunkter som skarpt oförenliga.

Men det är fortfarande år 2024.

Närmare september 2026 får vi nog ett svar.