I förra veckan veckan publicerade RFSU:s tidning Ottar en genomgång av ett högerextremt drev som drabbade RFSU 2021. Ni kanske minns händelsen. Det stora ”avslöjandet” från Sverigedemokraterna var att RFSU spred broschyrer om trans och sex i mellanstadieskolor.

Vilket var fel.

Egentligen skulle vi inte bli förvånade efter Kalla faktas avslöjande om hur SD:s trollfabrik arbetar – Ottars och Expos granskning inleddes för övrigt innan Kalla faktas program visades – men klart är att tillvägagångssätten visar stora likheter.

SD:s trollmobb spred vidare

Våren 2021 hittade någon ett exemplar av en RFSU-broschyr ligga i väntrummet till kuratorsmottagning på en mellanstadieskola i Umeå. Broschyren riktade sig till vuxna transpersoner. Den är inte del av något utbildningsmaterial och har aldrig använts som det. Vem som tagit den till kuratorsmottagningens väntrum vet ingen.

Men sådant är oväsentligt när SD:s propagandakanal Riks nås av uppgiften om broschyren i väntrummet. Riks vinkel blir i stället att RFSU delar ut transbroschyrer om sex till mellanstadiebarn. Och drevet kunde dra igång.

Den inledande texten lades ut den 18 april 2021. SD:s alltid aktiva trollmobb spred därefter snabbt och frejdigt nyheten vidare.

Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige hakade på och uppmanade följare att hänga ut lärare och rektorer som tillät materialet på sina skolor. Trots att det alltså aldrig hade hänt.

Aftonbladet gav drevet fart

Riktig fart tog drevet när Aftonbladet publicerade en artikel om broschyren i väntrummet med rubriken ”Broschyr om ’fisting’ och analsex till mellanstadieelever upprör”. Den högerextrema organisationen Det Fria Sverige krävde därefter att RFSU, RFSL och RFSL Ungdom skulle förbjudas tillträde till skolor.

Även det öppet nazistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen publicerade en rewrite på Aftonbladets artikel.

Drevet letade sig därefter ända in i riksdagen när Björn Söder, SD, angrep dåvarande utbildningsminister Anna Ekström för att mellanstadieelever i Umeå hade ”exponerats för RFSU:s undervisningsmaterial om analsex och fisting”.

Anti-abortorganisationen Ja till livet kastade sig ungefär samtidigt in i drevet. Så småningom började dock alla felaktigheter uppmärksammas.

Det hindrade dock inte SD från att en månad senare lämna in en interpellation mot utbildningsminister Anna Ekström om det som hänt, som alltså aldrig hade hänt, och trots att uppgifterna då var bekräftat osanna.

Det makabra som framträder i Ottars och Expos granskning av SD:s hatdrev mot transbroschyren är hur snabbt det stod klart att allt byggde på lögner – men hur lite det betydde och hur snabbt allt ändå snurrade vidare.

Mindre än ett dygn efter att Riks gått ut med att RFSU spred transbroschyrer till mellanstadiebarn hade en reporter från den kristna tidningen Världen idag redan undersökt fakta, tagit kontakt med skolan i Umeå och i en artikel konstaterat att det var fel.

Men drevet tilltog.

Det nya Sverige

Efter Kalla faktas avslöjande om att lögner och hårdragningar är kutym inom SD:s propagandasfär, ser vi hur starkt behovet är av en instans som granskar dagens omfattande desinformation.

Sedan den nybildade Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, och dess generaldirektör Magnus Hjort gått till angrepp mot Kalla fakta och lagsstridigt försökt få TV4:s SD-granskning avpublicerad vet vi att MPF inte har för avsikt att uppmärksamma högerextrem desinformation.

Vi måste i stället förlita oss på att det finns kvar fri journalistik som i likhet med TV4:s Kalla fakta och Ottar fortsätter med traditionellt journalistiskt arbete. Och att de faktiskt orkar fortsätta.

”Hatet mot mig saknar motstycke”, säger Kalla faktas reporter Emil Hellrud sedan han fått ta emot en lavin av hat och hot efter avslöjandet. Och även redaktionen för Ottar ser över sitt skydd.

Den presentation som tidningen tänkte ha inför det nya numret har ställts in bland annat sedan redaktionen inte hunnit säkra ett fullgott skydd under arrangemanget.

Vi lever i det nya Sverige. Vi lever i SD:s värld.